Prázdniny a horké počasí: více tragických nehod na silnicích

7. září 2015 21:26

Horké počasí o prázdninách výrazně zvýšilo i počet tragických nehod. Zemřelo 150 lidí a z toho dvacet chodců.

Letošní prázdniny byly v pražském Klementinu nejteplejší od začátku měření v roce 1775. A právě extrémně horké počasí se projevilo i na nehodovosti. V červenci a srpnu zemřelo při nehodách 150 lidí a to je o 18 více než před rokem.

Několikatýdenní vlnu veder ukončila bouřka až o druhém srpnovém víkendu, jenže právě ty poslední tři dny byly na našich cestách nejtragičtější – zemřelo celkem 16 lidí. A třeba sobotní nehoda ve Staré Vsi nad Ondřejnicí nedaleko Ostravy, kdy starší řidič zemřel poté, co vjel do protisměru, byla pro tyto horké dny typická. Podle ředitele dopravní policie Tomáš Lercha to potvrdily i podrobné analýzy nehod.

Čtěte také

„Byly to zpravidla opravdu rovné, přehledné úseky – při cestě z práce a do práce. Řidiči jeli unavení a poklesla u nich pozornost. Potom nastal mikrospánek, přehlédnutí předjíždějícího auta a podobně,“ upozorňuje Tomáš Lerch.

Nepřeceňte své schopnosti

Neobvykle vysoký počet nehod zavinili starší řidiči, kteří zřejmě spoléhali na své zkušenosti, ale neuvědomili si, že únava vinou horka přichází dříve. Podle vedoucího Besipu Martina Faráře řidiči v horkých prázdninových dnech častokrát přecenili své schopnosti. „Každý řidič musí vědět, kde má své určité limity, kde je jeho mez, co je schopen zvládnout a co je schopen odřídit. Ale tomu podřídit i přípravu před jízdou.“

Alarmující je počet chodců, kteří o prázdninách zahynuli pod koly aut. Bylo jich celkem dvacet a tentokrát to nebyly srážky s chodci z nepozornosti. Například mladá žena, která o tom kritickém srpnovém víkendu šla v sobotu ve dvě v noci středem silnice u Hulína na Kroměřížsku, už do cíle nedošla. A takových nehod bylo podle Lercha o prázdninách více.

„Kdy se chodec naprosto nezodpovědně pohyboval po komunikaci nebo dokonce na ní ležel za snížené viditelnosti. Řidič má samozřejmě malpu šanci reagovat včas na takové situace.“ Počet tragických nehod se už druhým rokem opět zvyšuje, oproti loňsku zemřelo od ledna na našich cestách o 19 lidí více a to podzimní pošmourné období máme teprve před sebou.

autor: evk
Spustit audio