Redaktoři Zelené vlny přinášejí řidičům aktuální a ověřené zprávy o dění na dálnicích a silnicích. Informace získávají z mnoha zdrojů, jedním z nejdůležitějších jsou sami posluchači – Zpravodajové Zelené vlny. Radiožurnál jako jediné rádio v Česku vysílá dopravní zpravodajství 24 hodin denně. Jsme s vámi na cestách ve dne, i v noci.

Spolehlivé dopravní zpravodajství 

Čtěte také

Jedním z hlavních zdrojů pro vysílání dopravního zpravodajství Zelené vlny je Jednotný systém dopravních informací (JSDI), jehož správcem je Národní dopravní informační centrum (NDIC). Přicházejí do něj informace z Centra dopravních informací Policie ČR (CDI), které poskytuje aktuální zprávy z provozu na dálnicích a silnicích v České republice a na hlavních komunikacích v Praze. Do JSDI přispívají i další zdroje, jako jsou složky Integrovaného záchranného systému, správci komunikací, jiné úřady. 

Provoz sledujeme také prostřednictvím kamer. Využíváme i data z telematických systémů. Víme o kolonách a zdrženích, kalkulovaných podle údajů z mýtných bran a na základě pohybu vozidel vybavených GPS. 

Zelená vlna: Motohlídka

Máme vlastní motohlídku 

Další významný zdroj představuje motohlídka Zelené vlny. Tu potkáte nejčastěji na komunikacích v hlavním městě a jeho okolí. S redaktory je v neustálém kontaktu prostřednictvím online vysílačky.

Čtěte také

Elektronickou poštou a telefonicky přijímáme zprávy i z dalších zdrojů, jakými jsou referáty dopravy krajských úřadů nebo pořadatelé sportovních a kulturních akcí. 

Monitorujeme rovněž informace o počasí od Českého hydrometeorologického ústavu. 

Dispečink Zelené vlny

Dispečink Zelené vlny: Zdarma pro registrované Zpravodaje i ostatní volající 

Velmi důležitým zdrojem jsou řidiči a spolujezdci, kteří volají přímo ze silnic. Jejich informace jsou o to cennější, že se často stávají svědky dopravních nehod nebo jiných událostí, jež výrazně zasahují do plynulosti silničního provozu. K dispozici je jim bezplatná telefonní linka nonstop fungujícího dispečinku: 800 553 553. Pokud se navíc zaregistrují, získají řadu výhod. 

Čtěte také

Všechny informace, které od volajících v moderním dispečinku Zelené vlny dispečeři získávají, zadávají do mapového podkladu ve specializovaném redakčním systému. V jeho rámci jsou údaje okamžitě k dispozici redaktorům Zelené vlny. Ti pak se zprávami dále pracují, ověřují je, doplňují o podrobnosti z dalších zdrojů, průběžně aktualizují. 

nová studia Radiožurnálu

Na Radiožurnálu Zelená vlna nonstop 

Český rozhlas je s vámi na cestách v každou denní dobu. Protože se západem slunce se provoz nezastaví­ a problémy neustanou. 

Čtěte také

Radiožurnál vysílá dopravní­ zpravodajství­ jako jediné rádio v České republice nepřetržitě 24 hodin denně – Zelená vlna celý den každých 30 minut, ve špičkách po 15 minutách, urgentní­ varování­ okamžitě. 

Dopravní zpravodajství svým posluchačům nabízejí také Český rozhlas Plus a regionální stanice ČRo. 

Aplikace Zpravodaj Zelené vlny v autě

RDS-TMC: Dopravní informace do vaší navigace

Dopravní zpravodajství vysíláme nejen zvukově, tedy jako relace připravované specializovanými redaktory pro rozhlasový program, ale taky v datové podobě. Součástí FM signálu stanice Radiožurnál je v rámci systému RDS (Radio Data System) technologie TMC (Traffic Message Channel). Ta možňuje předávat v reálném čase aktuální zprávy o dopravní situaci (nehody, kolony, omezení, uzavíry, další výstrahy) do navigačních zařízení.

Jednotný systém dopravních informací (JSDI)

Komplexní systém pro sběr, zpracování, sdílení, publikování a distribuci dopravních informací dat z celé sítě pozemních komunikací v České republice. Agreguje informace od Policie ČR, Hasičského záchranného sboru, správců komunikací všech tříd, silničních správních úřadů, z telematických systémů a vedle dalších zdrojů i z dispečinku Zelené vlny Českého rozhlasu. Správcem této on-line databáze je Národní dopravní informační centrum/ŘSD.

Integrované palubní navigace v automobilech i samostatné přístroje, které dokážou přijímat příslušná data TMC z rozhlasového signálu, pak při volbě trasy počítají s momentálním stavem provozu, případně upozorňují na nebezpečí a komplikace na cestě. Aniž by taková zařízení potřebovala přístup k internetu, zobrazují údaje z Jednotného systému dopravních informací (JSDI). Na rozdíl od různých navigačních aplikací, které pracují většinou hlavně s hlášeními svých uživatelů, v případě JSDI jde o informace ověřené, oficiální.

Český rozhlas (ČRo) využívá technologii RDS-TMC ve svém FM vysílání od 24. října 2005. Na provozu platformy spolupracuje s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). To je prostřednictvím svého oddělení Národní dopravní informační centrum (NDIC) garantem dopravních informací z JSDI. ČRo tato data jako vysílatel přebírá a bez dalšího zásahu je šíří právě v rámci FM vysílání. V minulosti byly pro šíření dat RDS-TMC využívané FM signály stanic Vltava a Radiožurnál, později jen Vltava. Po poslední výrazné modernizaci celého technologického řetězce, která proběhla ve spolupráci s ŘSD, je od 13. prosince 2022 RDS-TMC součástí FM signálu celoplošné zpravodajské stanice Radiožurnál. Na dalším rozvoji se průběžně pracuje.

Případné postřehy a připomínky k RDS-TMC, prosíme, adresujte na níže uvedenou e-mailovou adresu.

Kontakty na redakci Zelené vlny  

Zelená vlna Radiožurnálu: Studio

Bezplatné telefonní číslo 800 553 553
Nonstop dispečink přijímající informace o dopravních komplikacích
Neslouží jako informační linka o dopravní situaci

zelenavlna@rozhlas.cz
E-mailová adresa pro postřehy, připomínky, dotazy 

Staňte se zpravodajem

Varujte ostatní před nehodou, nebezpečnou překážkou, uzavírkou, kolonou...

Sledujte nás

Naši partneři