Startují deváté Výmoly.cz: Nahlaste a pomozte opravit poškozené silnice

6. květen 2019 11:00

V pondělí 6. května 2019 začíná 9. ročník projektu Výmoly.cz, jehož partnerem je i Zelená vlna Radiožurnálu. Do konce července můžete hlasovat v anketě o nejhorší českou silnici. Informace jsou předávány silničářům, pomáhají při plánování oprav.

Za dobu fungování projektu už řidiči označili na tuzemských silnicích skoro 8 tisíc děr. Vloni získala nejvíc hlasů rozbitá silnice na Blanensku v obci Lhota Rapotina.

Autor projektu Petr Čaník přibližuje, jak přidávat nové výtluky na webu www.vymoly.cz nebo přes mobilní aplikaci Vymoly.cz: „Dají přidat výtluk. U něj zaznačí lokaci. Nahlásí, jak hodnotí míru závažnosti toho úseku. Můžou připojit fotografii i případně nějakou poznámku. Následně dají odeslat. Informace odchází k nám do systému, odkud ji následně posíláme silničářům."

Výtluky poškozují pneumatiky i celá kola

Jedné díře na silnici se šikovně s autem vyhnete a o další si div neurazíte kolo. To je po zimní sezóně běžný stav některých českých silnic. Jak moc trpí kola aut po vjetí do výtluku, zjišťoval náš reportér.

„S Janem Malým v autoservisu v Berouně stojíme mezi dvěma zvedáky a za námi jsou naskládaná kola. Tady to vypadá, že řidič vzal nějakou díru, protože ráfek je zdeformovaný,“ popisuje reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček.

„Ten disk, když je mírně zdeformovaný, většinou se dá srovnat na speciální rovnačce. Když je více poškozený, tak už nic nepomůže a musí se vyměnit,“ přibližuje Malý.

Jak často se v autoservisu po zimě setkávají s tím, že přijede řidič s kolem poškozeným nějakým výmolem? „Letos to byla už tři vozidla. Jedno bylo na plechových discích. To se podařilo srovnat tady u nás. A pak dvě na hliníkových discích, kde byly na jednom autě praskliny, byly popraskané ty disky, tak jsme je odvezli do speciální opravny disků, kde je opravili, znovu nalakovali,“ vysvětluje Jan Malý.

kola po přezutí pneumatik nezapomeňte pořádně utáhnout

Oprava disku může stát v některých případech až několik tisíc korun. Kromě disků se o díru na silnici můžou poškodit i pneumatiky, které se pak většinou musí vyměnit.

Kde vymáhat náhradu škody

Po kom můžou řidiči vymáhat škodu, kterou způsobil špatný stav komunikace? Podle Lucie Žulovské z České asociace pojišťoven mají řidiči hned několik možností: „Jeden nárok může být, kdy řidič má sjednáno havarijní pojištění vozidla. Druhá věc je, že pokud tedy řidič havarijní pojištění sjednáno nemá, tak v případě, že dojde k poškození jeho vozidla, se teoreticky může obrátit s nárokem na náhradu škody i na správce dané komunikace, který za škodu odpovídá.“

Jenže podle policie mají řidiči nárok na odškodnění jen v případě, že se jednalo o nepředvídatelnou událost. Tedy, že správce komunikace výmoly neoznačil dopravní značkou nebo nějakou zábranou.

autor: hbc
Spustit audio

Více z pořadu