Pozůstalým po obětech dopravních nehod pomáhá nový elektronický rádce

11. listopad 2019 14:00

U příležitosti Světového dne obětí dopravních nehod Autoklub ČR a Vize 0 představili aktualizovanou a rozšířenou publikaci. Ta radí v oblasti psycho-sociální i právní.

Podle Světové zdravotnické organizace zemře při dopravních nehodách na celém světě každý den 3.700 lidí. Mluví se dokonce o takzvané epidemii smrtelných nehod. V Česku přišlo zatím letos o život o 19 lidé méně než loni, stále to ale znamená 462 mrtvých. Pozůstalí obětí se ocitají v nelehké životní situaci. Pomoct jim má aktualizovaná a rozšířená publikace.

Čtěte také

ABC poškozených a pozůstalých po obětech dopravních nehod dnes v Praze představil Autoklub České republiky společně s platformou Vize 0, která se snaží v Česku snížit nehodovost. Jde o elektronického rádce, který lidem v nelehké situace pomůže například najít vhodnou psychologickou pomoc.

"Záleží na tom, jak rodina funguje do doby, než se taková tragická událost stane. Dá se říct, že jedna třetina lidí chce psycho-sociální pomoc. A další se na nás obracejí kvůli pomoci v právní oblasti," upřesňuje Stanislav Vondruška z Českého sdružení obětí dopravních nehod. To už pomohlo více než pěti stům rodinám.

Nově publikace dokáže poradit v otázkách sociálního zabezpečení. Tedy lidem, kteří dopravní nehodu přežili, ale mají trvalé následky, třeba s pohybovým ústrojím.

Čtěte také

"Řada lidí ani třeba neví, na co má nárok. Na co mají nárok, když jsou trvale postižení. Nějaké částky třeba na úpravu bydliště, zakoupení motorového vozidla, na jeho provoz. Tohle jsou všechno věci, které by ti lidé měli vědět," podotýká dopravní expert Roman Budský, který se na vzniku publikace podílel.

Navíc celý dokument obsahuje judikáty vztahující se k odškodnění obětí dopravních nehod.

Publikace je zdarma ke stažení v elektronické podobě na webových stránkách Autoklubu České republiky, nebo na stránkách Českého sdružení obětí dopravních nehod.

Světový den obětí dopravních nehod

Vyhlašuje jej Organizace spojených národů už přes 25 let na každou třetí listopadovou neděli, to je letos 17. listopadu. V Česku den vzpomínek tradičně zahajuje v 11 hodin pietní akt u Památníku obětí dopravních nehod u nultého kilometru dálnice D1 v Praze 4 na Chodově. Dále v sobotu 23. 11. od 16 hodin bude k dispozici poradna pro pozůstalé v plzeňském kostele U Ježíška. A v neděli 24. 11. připomenou památku těch, kdo se nevrátili ze svých cest, v evangelickém kostele v Moravské Chrastové a v dosud jediné dálniční kapli na D5 u Plzně.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio