Po chorvatských dálnicích levněji a rychleji s mýtnou krabičkou

22. červen 2015 13:37

Na cestě po chorvatských dálnicích můžete ušetřit několik set korun, když budete platit mýto elektronicky. Musíte si jen koupit krabičku s předplaceným balíčkem. Zabere to pár minut a na mýtnicích nebudete stát v koloně. Vyzkoušeli jsme to přímo v Chorvatsku.

„Blížíme se k mýtné bráně. Jsme kousek za maďarskými hranicemi. Vyndáváme mýtnou krabičku. Tím pádem budeme mít rychlejší průjezd. A za druhé bude sleva na tom samotném mýtném. Teď se blížíme. Vedle už se tvoří lehce kolona aut. My jsme první u brány. Zastavujeme. Krabička pípla. Vidíme nájezd. Můžeme jet dál,“ popisuje průjezd mýtnicí Petr Vomáčka z ÚAMK.

Drželi jsme se tam vpravo a najeli do mýtné brány s označením ENC. Ušetřili jsme tak nejenom čas, ale také peníze. Za přístroj totiž nezaplatíte ani korunu a mýto je levnější o 22 procent. Navíc je krabička přenosná mezi vozidly stejné kategorie, třeba osobní auta, takže ji můžete půjčit přátelům.

Čtěte také

V ČR mýtnou krabičku nekoupíte

„V Česku ji řidič zatím nekoupí. Když si jí chci pořídit, koupím jí přímo na Záhřebu–Lučko, pokud jedu ze Slovinska. Pokud jedu z Maďarska, ihned za hranicemi. Ta krabička už má balíček v sobě, je přednabitá. Kolem 300, 500 nebo 1000 kun nabito. Tím pádem pokračuju dál,“ upřesňuje Petr Vomáčka.

Krabičku koupíte na všech mýtnicích a nabízejí ji tři společnosti. Bina Istra platí pouze pro Istrii, naopak pro celé Chorvatsko mimo Istrii platí krabičky od společnosti HAC a ARZ.

Registrace krabičky: Na webu se vyhněte angličtině

„Na té mýtnici není zaregistrovaná, takže si jí i rovnou musí zaregistrovat ten dotyčný. Dostane takový papír o tom. Je tam jméno vlastníka, přihlašovací jméno a lozinka jako heslo. S tímto vším jde na internet, tam si to přímo přihlásí. Dále si pak otevře stránku. V drtivé většině je to buďto HAC nebo ARZ.“ Petr Vomáčka už zadává přihlašovací jméno a lozinku, tedy heslo. Dostali jsme se na portál, vidíme zůstatek na krabičce a přehled, kde jsme se v Chorvatsku pohybovali.

„Nikdy nevstupujeme s angličtinou. Vždycky jenom chorvatsky. A nepřekládáme přes Google. Ten Google překladač v tom dělá chyby a pak nefunguje dobíjení,“ upozorňuje dále Petr Vomáčka.

Čtěte také

Dobíjení: On-line, na mýtnicích i benzínkách

Dobít krabičku můžete přes internet, přes váš účet, na mýtnicích, nově také na chorvatských čerpacích stanicích Ina nebo Tifon. Při dobíjení na místě je potřeba krabička ENC, minimálně 100 kun a platný občanský průkaz nebo pas. Možný už je také nákup takzvané BON karty, která dříve fungovala pouze na chorvatské telefonní číslo. Nově se karty dají dobíjet i s českým operátorem.

Mýto v Chorvatsku: Dobíjení mýtné krabičky

„Je lepší tu krabičku nelepit na sklo, ale rukou jí vytáhnout z okýnka, zastavit, ono to pípne a projedeme dál,“ doporučuje Petr Vomáčka z ÚAMK. Také přímo na mýtnici při průjezdu uvidíte zůstatek na krabičce.

Spustit audio