Kupujete ojeté auto nebo se stěhujete? Novou registrační značku už nedostanete

9. leden 2015 13:20

Zpřísnění převodů ojetých aut přineslo i jednu na první pohled nepodstatnou novinku. Při stěhování nebo prodeji do jiného kraje se už nemění registrační značka auta. Zůstává ta původní, takže rodilý Pražák může klidně vlastnit auto třeba s brněnskou registrační značkou.

Už prostě nebude na první pohled jasné, odkud řidič pochází. I při prodeji zůstane na autě značka kraje, kde je teď registrováno. A to těší především milovníky starých především 20 až 30tiletých vozů, kteří si při přepisu z jiného kraje nemohli do loňska nechat původní SPZetky.

Čtěte také

„Registrační značka je součástí historie vozidla. Je zapsána v technickém průkazu a nějakým způsobem dokládá tu historii, čímž je cennější než veteránská zelená značka anebo nová registrační značka, kterou dostane řidič jakéhokoliv nového vozu,“ vysvětluje veteránský nadšenec Martin Houška. Smutný je naopak pan Pavel, který deset let jezdil po Praze v autě s olomouckým číslem a loni na podzim se definitivně přestěhoval, takže si na stejný vůz za 800 korun pořídil nové tabulky se středočeským S. To už teď není nutné.

„Značky už se nemění. To znamená, že při registraci zůstávají vždy značky původního místa. Nedochází už k výměně tabulek s registrační značkou,“ přibližuje podstatnou změnu ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josef Pokorný. Pro některé řidiče je to ale trochu nepochopitelný krok.

„Mělo by to být tak, že každý by si měl pořídit značku, která přísluší městu, kde bydlí. Tohle je takové nic neříkající. Myslím, že to není překážka. Jenom už to nebude tak dobře identifikovatelné, jako to bylo dřív. Myslím si, že to je blbost, protože když bude bouračka, vůbec se nebude vědět, kde se ten člověk vzal. Bude mít původní značku, kde si auto koupil a bude bydlet na druhém konci republiky.“

Čtěte také

Teď už registrační značka o bydlišti jeho majitele nebude říkat nic. Sice většina aut bude mít i nadále značku stejného kraje, ale stále častěji už to platit nemusí. Vzhledem k tomu, že odhlášení a přihlášení auta se od letošního roku musí udělat najednou na jednom úřadě, pak podle Pokorného není možné, aby ojeté auto dostalo při převodu značku nového kraje.

„Hned na tom prvním místě, tam kde se prováděla odhláška, tak se zároveň, na základě společné žádosti, udělá už přihlášení na nového. Nov ý majitel už nikam nejde, přestože jeho trvalé bydliště je v jiném kraji. Už má vozidlo zaregistrované na sebe na předcházejícím místě,“ říká Josef Pokorný. Ještě jednodušší to bude za rok, kdy registrační značky budou vlastnit přímo řidiči a měnit budou jen auta.

autor: evk
Spustit audio