Jaká pravidla platí na místech pro přecházení?

15. červenec 2014 13:10

Místa pro přecházení postupně nahrazují klasické přechody. Poprvé se o nich začalo mluvit před osmi lety, ale obce tuto možnost léta nevyužívaly. V poslední době ale rostou, jak houby po dešti. Jedním z důvodů je i to, že jsou paradoxně bezpečnější než klasické zebry. Pojďme se podívat na to, co je to vlastně za místo a jaká na něm platí pravidla.

Místo pro přecházení není nijak v našich paragrafech jasně stanoveno, i když donedávna mělo i svoji dopravní značku. To ale nebrání tomu, aby těchto míst přibývalo. „Těchto míst v poslední době přibývá, dokonce jsou i případy, kdy stávající přechod pro chodce, na kterém je nízká intenzita a spíše narušuje plynulost provozu, tak je přebudován právě na místo pro přecházení,“ konstatuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Čtěte také

Chodci ani řidiči ale vůbec netuší, jak takové místo vypadá. Někteří ale mají alespoň nějakou představu. „Bude nějak označený, ale asi tam nebude klasická zebra.“ Tak to nebude. Jediné, co řidiče před chodcem na silnici bude varovat je červeně lemovaný trojúhelník s jdoucí postavou – tedy značka "Pozor chodci". A pak to, že takové místo je pro přecházení uzpůsobeno.

„Zpravidla to bývá místo, které je stavebně odlišeno a je zde výrazně usnadněno přecházení. Například tím, že tam jsou snížené obrubníky, jsou tam různé prvky pro nevidomé nebo pro osoby pohybující se na vozíku a podobně,“ popisuje Tomáš Lerch.

Hlavní rozdíl mezi klasickým přechodem a místem pro přecházení je v odpovědnosti chodce. „Na takovém místě neplatí oprávnění, která má chodec ve vztahu k řidiči na přechodu pro chodce a zároveň zde neplatí i povinnosti, které má řidič vozidla vůči chodci. To znamená, že v tomto místě může jet řidič standardně rychlostí, která je v daném místě povolená a nemusí brát zřetel na chodce, který chce přecházet. V takovém případě není povinen mu umožnit přejití,“ říká Tomáš Lerch.

Čtěte také

Nehody na místech pro přecházení v policejních statistikách nenajdeme, ale zkušenosti ukazují, že oproti přechodům jsou tato místa bezpečnější. „Pokud je takovéto místo pro přecházení uděláno správně, na správném místě, a proto my vždycky velmi důkladně posuzujeme konkrétní místa, považujeme místo za bezpečné a to i z toho důvodu, že někdy mívá chodec falešný pocit bezpečí v případě, že se blíží k přechodu pro chodce a naopak na tomto místě ho to nutí dbát zvýšené opatrnosti.“ A právě z toho paradoxně plyne vyšší bezpečnost chodců.

autor: pgj
Spustit audio