Ivo Kaštan po dojezdu do Dakaru

23. leden 2007 14:00

Ivo Kaštan jel letos poprvé slavnou pouštní Rallye Dakar na stroji značky Suzuki poté, co přesedl z KTM, na které jezdil dlouhá léta. Není to pro Ivo Kaštana ale první ani dokonce jedna z prvních účastí. Dakar jede už poosmé, a tak za ta léta se vytratil onen nádherný a nepopsatelný pocit po dojezdu poslední etapy, kdy s vámi lomcují záchvaty euforie a vyčerpání, a kdy se vám derou slzy do tváří. Stává se to trochu poklidnější záležitostí a spíš porovnáním z loňskými ročníky. U toho samozřejmě nechyběl s mikrofónem reportér Radiožurnálu Jan Říha.

Ivo ten pocit být v cíli už velmi dobře znáš, ale asi pokaždé si to člověk vychutnává jinak. Co prožíváš?

"Rok od roku emocí ubývá, jak už jsem říkal loni, ale užívám si to. Jak teď koukám, najezdil sem v sedle motorky téměř 8 000 km za 112 hodin. Vychutnávám si tedy ten konec, že je prostě po všem, a že už dojedeme jen pár kilometrů do hotelu a budeme mít pokoj. Dokázali jsme to já i můj stroj, přestože to byl velký boj. Bylo to velmi dlouhé a velmi těžké."

Měl jsi technické problémy. V takových chvílích člověk asi přemýšlí, jestli motorka vydrží nebo ne. Jaký styl jízdy si musel v takových chvílích volit?

"Samozřejmě, pokud motorka nefunguje jak by měla, musí se člověk přizpůsobit nejen jízdou, ale hlavně psychicky. Člověk myslí na to, koho všechno by zklamal, kromě sebe, kdyby se to nepodařilo. Také musí doufat, ať to ještě kousek jede, protože strávit noc v poušti a pak dva dny na sběrném kamionu není nic příjemného. Jinak já bych to ani nenazval technickými problémy nebo smůlou. Spíš bych řekl, že letos sem nebyl ten, kdo měl sportovní štěstí. Nebylo ho prostě tolik. Pořadí zrovna není podle mých představ, ale to jsou přece závody."

Ivo Kaštan

Měl jsi nějaký těžký okamžik v Rallye Dakar 2007?

"Těžkých okamžiků bylo nespočet, protože to letos opravdu nebyla žádná legrace. Musíte jet, navigovat a přemýšlet, kde je chyba. Je to opravdu velmi těžké, ale zkušenosti vás proti tomu dokáží obrnit. Nebudu jmenovat jeden konkrétní okamžik, ale letošní Dakar byl prostě těžký."

Ty můžeš srovnávat. Odjel si už hodně ročníku Rallye Dakar. Jaký byl ročník 2007 tvýma očima? Je tam nějaká velká změna?

"Velká změna je v tom, že bývaly hezké a těžké tratě, ale letos byly jenom těžké. Chybělo mi prostě, abych si mohl někde říct, tady se jelo opravdu nádherně. Okolnosti jsou různé, ať už je to změnou klimatu. Možná se mění trochu i krajina. My máme GPS navigace takže trať se vede, kudy to jde. Nebylo to prostě tak hezké a k užívání si, jako v minulosti."

30. ročník před námi. Bude Ivo Kaštan na startovní listině v kategorii motocyklů?

"Mě by zajímalo, kolik lidí, kteří jsou tady v cíli, by řeklo určitě, kolik by řeklo nevím a kolik by řeklo ne. Já budu ten střed a řeknu, že nevím."

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu