Jaroslav Katriňák v cíli u Růžového jezera

23. leden 2007 15:30

Slovenský závodník Jaroslav Katriňák, stejně jako Martin Macek, dokázal držet vysoké tempo se špičkou závodního pole, když stále zajížděl lepší výsledky v jednotlivých etapách. Ani tohoto účastníka "pouštního šílenství" neváhal reportér Radiožurnálu Jan Říha vyzpovídat po dojezdu do cíle letošního ročníku Rallye Dakar, který měřil 7 915 kilometrů.

Jaroslave, ty už jsi byl na hodně ročnících Dakaru, ale tento pocit zažíváš poprvé. Jaký je?

"Nádherný pocit. Stojí to za těžkou práci během celých 15 dní. Je to prostě skvělý pocit. Podobný pocit jsem měl i předtím, když jsem se dobře umístil. Vím, že je potřeba si tu atmosféru vychutnat. Je to nádherné. Jsem tady v cíli a jsem rád, že do cíle dojeli moji kamarádi od vás z Čech, se kterými jsme to tady táhli. Je to fantastický zážitek."

Jaké zážitky si určitě odneseš do stáří, kromě tohoto závěrečného z Dakaru, až budeš vzpomínat, jak jsi jezdil Rallye Dakar?

"Byl to jeden ze závodů, který jsem jel hodně hlavou. Jel jsem ho opatrně, takticky a dá se říct, že jsem měl určitě i štěstí. Vyšla mi spousta věcí, které se pak všechny spojily dohromady."

Byl jsi blízko nějaké krizi a vyřazení ze závodu?

"Jednou jsem málem musel odstoupit, a to když mi vytekl olej z motoru. Naštěstí to bylo už při dojezdu, takže jakmile jsem si toho všimnul, okamžitě jsem vypnul motor a nechal se odtáhnout kolemjedoucím marockým autem do cíle v Tan Tanu a tam jsme to opravili. Kdyby se mi to stalo někde v etapě, v písku, nebo na kamenech, tak by to byl určitě konec."

Slovák Jaroslav Katriňák u své motorky

Byl těžký Dakar 2007?

"Byl jiný než ostatní ročníky. Hlavně proto, že jsme vlastně skoro vůbec nejeli v dunách, nebyli žádné dlouhé písečné pláně, kde motory dostávají dost zabrat. I proto vypadlo tak málo jezdců, protože se stále jezdilo po pistách, cestách, nebo kamenech a to se přece jen, i když třeba jen na jedničku, nebo dvojku, dá přejet."

Dokázal jsi to. Jsi v cíli u Růžového jezera. Znamená to, že nepojedeš příští ročník na motorce? Nebo pojedeš?

"To je těžké říct. V tuto chvíli o tom vůbec nepřemýšlím. Musím uzavřít tento rok a udělat všechno pro to, aby výsledek měo dobrou odezvu. Pak uvidíme, co bude dál."

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu