Hokejový agent Hamal: Draisaitl může mít ještě lepší smlouvu. Na Krejčího se vyptávali i Švýcaři

Pozvání do studia Radiožurnálu Sport a pořadu Čistá hra Martina Procházky přijal hokejový agent Jiří Hamal. Jaká pravidla fungují u vyjednávání s nejlepšími hráči NHL? Dá se v současnosti zajistit výhodná smlouva i bez agenta? Jak vzpomíná na konec hokejové kariéry a začátky v roli agenta? Jaké všechny hráče nyní zastupuje v NHL? Kolik týmů mělo zájem o služby Davida Krejčího před blížící se sezonou? To a mnohem víc nabízí aktuální díl pořadu Čistá hra Martina Procházky.

Pane Hamale, byl jste prvním a jediným hokejovým agentem Martina Procházky?

Začínali jsme už hodně dávno. Bylo mistrovství světa ve Vídni v roce 1996, tam jsme rozjeli spolupráci a skončilo to tím, že celá Blue line odešla do Švédska. 

Nebylo těžké přemluvit celou lajnu, aby odešla do Švédska?

Byl jsem po celou dobu na mistrovství světa a právě tam se mě ptali zástupci AIK Stockholm, zda by nemohli kluky angažovat. Situace se řešila v době, kdy už měli kluci něco předjednáno se Spartou, ale pořád neměli nic podepsaného. Jednalo se tehdy o podmínkách, museli jsme kontaktovat ještě Kladno, kde všechna jednání vedl pan Jágr starší.

Se Spartou to bylo zajímavé, protože přijel generální manažer AIK Stockholm. Pan Gerben ze Sparty požádal, aby jsme kluky ubytovali na neznámém místě. Kluci čekali někde na hotelu a nakonec to dopadlo takto.

Jak to bylo dál s nabízením služeb hráčů jako byl Martin Procházka?

V případě takových hráčů je ta práce zjednodušená díky výkonům těch kluků. Zájem klubů byl enormní, takže vždy jen záleželo na tom zvážit všechny nabídky a správné se rozhodnout. To se většinou stalo.

Jaký byl Martin jako klient z hlediska lidského?

Byl ten vyloženě z řady jednoduchých. Nebyly tam velké požadavky, vždy všechno vyřešil rychle a byla radost s ním pracovat.

Martine, jaký byl Jiří Hamal agent?

Výborný. Neměl jsem žádný problém a zastupoval mě celou dobu. Třeba v Omsku jsem byl nejdřív já, pak Pavel Patera a Jarda Kameš. Pak se to až trochu víc rozjelo. Jirkovi jsme občas volali z Omsku ráno, když jsme se vraceli z nějaké akce a neřešili jsme časový posun. On věděl moc dobře, proč nám nezvedat telefon. To bylo snad jediné, ale jinak jsem nebyl nijak konfliktní.

Čtěte také

Kolik evropských klubů vám volalo kvůli rozhodnutí Davida Krejčího, že končí kariéru v NHL?

Nejdřív se ozvaly špičkové kluby v Čechách. Když byl David Krejčí na předávání ceny Zlaté hokejky, tak už byl rozhodnutý, že v NHL pokračovat nebude. U Davida je to vždy o dlouhém zvažování, ale potom přijde rychlé rozhodnutí a prostě to tak je. Klíčovým momentem je mistrovství světa, na které se chce adekvátně připravit. Bude čekat na to, jak se situace vyvine v rámci Čech. Doptávaly se i týmy ze Švýcarska. Když bude hrát a bude hrát v Čechách, tak to je asi to, co on zvolí.

Jak jste si užil oslavný zápas, kdy odehrál David Krejčí v NHL 1000. zápas za Boston?

Byl to zážitek. Pořád se to odkládalo, protože David měl nějaké zranění a pořád se to posouvalo. Když k tomu došlo, tak to byl nádherný zážitek. Bylo vidět, že ho tam ti lidé milují.

Vy se tak nějak spolustaráte i o jednu ze současných hvězd NHL Leona Draisaitla. Jak k tomu došlo?

Celá kauza začla, když můj spolupracovník Jirka Poner mluvil s Petrem Draisaitlem a bavili se tehdy o budoucnosti mladého Leona. Vyústilo to tak, že jsme chtěli, aby se Leon dostal do NHL díky nám. První smlouva se řešila do juniorské ligy a pak už začal dostávat daleko více šancí v A-týmu. 

Jak těžká byla vyjednávání v roce 2017, kdy Leon podepsal tu stále platnou osmiletou smlouvu na celkově 68 milionů dolarů?

Na začátku jednáni, které probíhaly na Floridě, jsme se společností Oktagon konzultovali částku. Jirka Poner je víceméně rodinný přítel Leona, když spolu jezdí i na dovolené. Jirka tlačil určité částky nahoru, že pod určitou sumu nepůjdeme. V té době byla ta smlouva velmi dobrá, ale navázaly na to i smlouvy hráčů, kteří přicházeli po něm. Leon by mohl mít tu smlouvu ještě razantnější, když by jednal už dva roky zpátky. Ale uvidíme za rok, kdy mu končí smlouva.

Čtěte také

Neuvažoval jste kdysi, že by mohl být Martin Procházka po skončení kariéry agentem?

MP: Trvalo mi dlouho, než jsem se srovnal po konci na Kladně. Oslovil jsem Jirkovi, zda by neměl nějaké místo u něj v agentuře. Bylo to v sekci u mládeže, což mě úplně nevzalo. Po dvou měsících jsme tu spolupráci skončili.

Jiří Hamal: Přemýšleli jsme tam o tom, že bychom Martina implementovali do Švédska. U těch dětí ho to nenaplňovalo, protože docházelo ke sporům v komunikaci s rodiči.

Pane Hamale, s hokejovou kariérou jste skončil už před dosažením věku 30 let. Co za tím stálo?

Neměl jsem žádné zásadní zdravotní potíže, ale spíše takové triviální problémy s palcem u nohy, které mě ale vyřadilo na několik měsíců ze sestavy. Mezitím Sparta angažovala brankáře z Brna Míru Kohouta. Byl dobrý gólman, ale ještě to uměl prodat i jako show.

On život žil a třeba i když někdy přišel na trénink ne úplně v kondici a i během něj měl žaludeční problémy, tak v zápase ho lidé milovali. Skákal přes mantinely, na brance a to mě trochu dostávalo dolů psychicky. Začal jsem si uvědomovat, že ten hokej musím hrát na ledě a ne na střídačce.. Když jsem pak dostudoval práva, tak jsem si řekl, že tu knihu hokeje zavřu a půjdu jinou cestu.

Ještě před revolucí jsem zkusil hledat nějaké angažmá ve Švédsku, dostal jsem nějakou nabídku z nižších soutěží, ale v té době byla tak složitá vízová politika, že bych na to čekal hodně dlouho. Jeden den jsem udělal rozhodnutí a šel do života s jiným nastavením.

V roce 2002 jste se stal prvním licencovaným českým agentem v NHL. Jak bylo složité licenci získat?

Jakmile jsem uzavřel hokejovou kariéru, tak jsem dělal x činností. Jedna z činností bylo to, že jsem založil hráčskou asociaci. Snažil jsem se něco budovat na bázi mé právní stránky. Pozvolna jsem přišel na to, že hráči chtěli odcházet ven a nechtělo žádné právní služby. Skončilo to tím, že jsem se začal víc věnovat agentské činnosti.

Licencovaných agentů v té době bylo minimum. V Evropě tam byl snad jen jeden Fin. Požádal jsem o licenci, kdy jsem absolvoval zkoušky a licenci získal.

Kolik klubů mělo zájem o služby Davida Krejčího než přišel s rozhodnutím, že končí kariéru v NHL? Myslí si Martin Procházka, že je Krejčí schopen se i po delší zápasové pauze ideálně připravit na mistrovství světa v Praze? Užijte si Čistou hru.

Čistá hra
Spustit audio

Související