Asi mi to dojde až později, bilancuje Krejčí kariéru v Bostonu. Pro Pastrňáka byl idolem i mentorem

16. srpen 2023

Hokejový útočník David Krejčí uzavřel svou kariéru v NHL. Během ní se vypracoval mezi pět nejproduktivnějších Čechů v historii soutěže. Svým talentem a snahou nevyčnívat za sebou nechal odkaz, kterým se může inspirovat nová generace hokejistů.

„Chtěl jsem hrát tak dobře, jak to jen šlo, abych reprezentoval sám sebe, svou rodinu, město Boston a organizaci Bruins. Řekl bych, že se mi to celkem dařilo,“ povídal skromně o svých bohatých šestnácti sezónách v NHL David Krejčí.

Během nich oblékal pouze dres Bostonu, kterému pomohl k zisku Stanleyova poháru v roce 2011 a v uplynulé sezoně překonal metu tisíce zápasů v NHL.

„Asi mi to dojde až později, po letech v důchodu, když se o tom bude dál mluvit. Musí se sejít spousta věcí. Klub ve mně věřil a nabízel mi další smlouvy. Nevím, jak jim poděkovat za to, že mě vzali zpátky a já mohl odehrát tisíc zápasů v jednom dresu,“ připomněl Krejčí svůj návrat do zámoří na jedinou poslední sezonu po roce v extraligové Olomouci.

Nejlepší kamarádi

Sezona to byla v základní části velmi úspěšná, ale v play-off skončila nečekaným vyřazením s Floridou. Na klubové úrovni tím skončila jeho spolupráce s Davidem Pastrňákem, který pro server NHL.com vzpomínal na první setkání se svým mentorem.

„Připravoval jsem se snad několik hodin, vzal jsem si košili, hezké kalhoty a udělal si účes. On pak přišel do restaurace v kraťasech, tričku, pantoflích a čepici. Bylo mi osmnáct let a potkal jsem svůj idol. To bylo před deseti lety, teď je jeden z mých nejlepších přátel.“

„Řekl jsem mu, že se budu snažit pomáhat, jak to jen půjde, ale musí se ptát a je jenom na něm, kolik se bude chtít naučit. Zbytek už udělal sám. Má obrovský talent. Je chytrý a pokorný. A podívejte, kde je teď,“ doplnil David Krejčí k jednomu z aktuálně nejlepších střelců v NHL Davidu Pastrňákovi.

Že se oba znovu setkají v jednom dresu, ještě vyloučeno není, Sedmatřicetiletý centr totiž potvrdil svůj zájem reprezentovat na domácím mistrovství světa.

autoři: Kryštof Kousal , mim
Spustit audio

Související

Sledujte nás