Září na draka

27. září 2006 13:00

Možná, že právě vy za sebou nemáte hezký víkend, ale v tom případě to asi nebylo počasím. Sluníčko totiž přes sobotu a neděli skutečně dělalo co mohlo. Foukal také vítr a tak se možná někteří z Vás oddali tradiční podzimní zábavě a vydali se pouštět draky. A to je takové resumé dosavadního září na silnicích. Září je totiž na draka.

Předminulý týden byl vůbec nejhorší za letošní rok. Na cestách se zabilo 25 lidí. Ani týden před tím ale nebyl z pohledu nás motoristů rozhodně ideální, když na silnicích umřelo zejména mnoho motorkářů. A týden právě minulý? Byl taky špatný! "Podle předběžných údajů policie šetřila 3 239 nehod. Při tom 21 lidí zahynulo a 536 bylo zraněno," říká Josef Tesařík z policejního prezidia.

Zatímco výsledky nehodovosti o prázdninách byly velmi slušné, září jako by bylo zakleté, minulý týden nevyjímaje. "Nejvíce nehod šetřila policie v pátek, a to 629 nehod, a ve čtvrtek 522 nehod."

Všimli jste si? Mezi prvním a druhým nejhorším je velký rozdíl, 100 nehod. V dalších pracovních dnech hlásili lidé policistům zhruba 500 havárií. O víkendu se ale bourá méně. V sobotu vyšetřovali policie více než 350 nehod, v neděli jich bylo o něco méně, přesto to není důvod k radosti! "Tyto počty jsou vyšší, než by odpovídalo provozu na našich komunikacích v tyto dny," konstatuje Josef Tesařík.

Jak už jsme říkali, minulý týden se na našich silnicích zabilo 21 lidí, což je 5. nejhorší výsledek. "Nejvíce usmrcených, a to 5 osob, bylo při pátečních nehodách. Shodně 4 osoby zahynuli při sobotních, nedělních a pondělních nehodách, dvě osoby při středečních nehodách."

Nejvíc lidí se zabilo na jihu Moravy, nejlépe dopadli ti, co nabourali v Praze. Do 24 hodin po havárii, což je kritérium statistiky o které mluvíme, totiž nezemřel nikdo. Ještě než přijde příběh záchranáře, a tentokrát opravdu kuriozní, podívejme se, proč letos lidé na silnicích nejčastěji umírali.

"Vůbec nejtragičtější příčinou je nepřizpůsobení rychlosti dopravně-technickému stavu vozovky. Na tyto nehody připadá každá 5. oběť nehod řidičů motorových vozidel. Celkem při těchto nehodách zahynulo 98 lidí. Na druhém místě je to nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky, jedná se o 70 osob, což je prakticky každá sedmá oběť. Vysoký počet usmrcených osob je i při nehodách, končících vjetím do protisměrěru."

A teď další z příběhů záchranáře Bořka Bulíčka:

"V minulém týdnu jsme zasahovali u dopravní nehody v Letech, kdy se zhruba v deset hodin večer na křižovatce místních komunikací srazili dva cyklisti. Jeden nedal druhému přednost zprava a doslova vpletli kola do sebe. Oba utrpěli lehká zranění. Navíc minimálně jeden z nich byl pravděpodobně pod vlivem alkoholu, měl něco upito. Ta nehoda vznikla i tím, že ani jeden z nich neměl světlo, neměl přilbu, takže nejen, že se neviděli, ale došlo k nedodržení všech možných předpisů. Tento případ samozřejmě řeší policie, takže těch pár piv je určite bude stát nějaké peníze, protože pokuta je dost vysoká."

autor: pek
Spustit audio