Vražedný víkend i týden

18. září 2006 13:00

Tak, jak je to s novými pravidly, ptají se v uplynulých dnech jejich kritici, ale i zastánci. Média totiž celý víkend informují o tragediích, které se na silnicích staly. Jak asi víte, 4 lidé zemřeli v neděli ráno při nehodě autobusu v Rakousku. Na českých silnicích se ale ten den zabilo 7 dalších. Devět lidí zemřelo v sobotu. Celkem 16 mrtvých za 2 víkendové dny je skoro tolik jako za celý předminulý týden. To bohužel není všechno. Podle údajů z předběžné statistky dopravních nehod, kterou zpracovávají policisté, byl minulý týden letošním nejhorším.

"Na jeden den uplynulého týdne připadají v průměru 4 mrtví, přičemž denní průmět od počátku roku je 2,4 osoby," říká Josef Tesařík z Policejního prezídia.

Je dobré znovu zdůraznit, že se jedná pouze o lidi, kteří zemřeli buď přímo v autě, nebo do 24 hodin po havárii. Ostatní, kteří se snažili odolat svým zranění déle než den, avšak marně, pak počítá další, ovšem méně často prezentovaná statistika. Nehody minulého týdne patřily k mimořádně tragickým. Zatímco počet mrtvých je nejvyšší, celkový počet nehod není ani průměrný.

"Týdenní počet nehod je v letošním roce 12. nejnižší. Ovšem připomínám, že tuto skutečnost může ovlivnit i změna zákona, kdy se zvýšila hranice škody, při níž je povinnost přivolat policii."

Lidé, kteří havarují a nezpůsobí škodu nad 50 000 korun, nikoho nezraní, nemusí volat policii, a riskovat tedy pokutu až 2000 korun na místě a 3 body do karty řidiče. Skutečný počet dopravních nehod to ale samozřejmě zkresluje. Nicméně nejvíce práce s vyšetřováním nehod měli policisté ve středu a v pátek. Nejméně paradoxně o černém víkendu.

"Při nehodách bylo zraněno 648 lidí, což je letos 3. nejvyšší počet."

U mnoha nehod byl v minulém týdnu i záchranář Bořek Bulíček. Teď se s ním přeneseme do jižních Čech. "Za obcí Blatná se stala kuriózní nehoda, kdy si zhruba 80letý řidič Škody Favorit v zatáčce najel více vlevo a potkal se s nákladním Mercedesem Actros. Mercedes osobní auto zcela rozpáral na levé straně, utrhl sloupek i s bezpečnostním pásem, kterým byl řidič připoután. Pás se vytrhl, polámal řidič hrudník, pohmožděniny, tržné rány na hlavě, ale přežil, což v takovémto autě a při takovéto nehodě, kdy auto bylo rozpáráno doslova jako konzerva, bylo velice zvláštní, protože při příjezdu na místo jsme opravdu očekávali mrtvé."

Závěrem ještě pohled na počet těch, kteří už neměli tolik štěstí v neštěstí jako zmiňovaný řidič, který už je mimochodem v domácím léčení. Za 8 měsíců se na našich silnicích se zabilo: skoro 230 řidičů aut, 110 jejich spolujezdců, 80 chodců, 60 motorkářů a 60 cyklistů. Mohli bychom samozřejmě vypočítat i další mrtvé, protože celkem jich bylo 582, což je ale opět méně než před rokem. Místo toho se ale závěrem s Josefem Tesaříkem podívejme, kolik z nich bylo dětí. "Zatím letos zemřelo 22 dětí, což je o 9 méně než za stejné období loňského roku."

autor: pek
Spustit audio