Víkendová uzavírka D1 u Mirošovic

2. červenec 2021 14:12

Dálnice D1 mezi 21. a 34. km bude kvůli demolici mostu obousměrně uzavřená od sobotního do pondělního večera.

Na dálnici D1 bude od soboty 3. července 2021 od 20:00 do pondělí 5. července 2021 do 20:00 v obou směrech uzavřený úsek mezi exitem 21 Benešov (u Mirošovic) a exitem 34 Sázava (u Ostředku). Na kilometru 24,5 budou bourat most nad dálnicí mezi Lensedly a Hrušovem.

Stanovené jsou dvě objízdné trasy:

  • Osobní auta / vozidla do 12 tun (obousměrně)
    D1 exit 21 Benešov – silnice I/3 přes Mirošovice do Benešova – silnice II/110 na Soběhrdy, Kozmice a Ostředek – D1 exit 34 Sázava (a opačně)
  • Vozidla nad 12 tun (obousměrně)
    D1 exit 21 Benešov – silnice I/3 Mirošovice, Bystřice, Votice, Miličín – dálnice D3 exit 79 Pelhřimov – silnice I/19 Chýnov, Obrataň, Pelhřimov - Starý Pelhřimov, silnice I/34 k D1 exit 90 Humpolec (a opačně)
Víkendová uzavírka D1 mezi km 21 a 34

Uzavírka za klidnějšího provozu

"Termín sobota 3. 7. 2021 20:00 až pondělí 5. 7. 2021 20:00 byl zvolen proto, že se jedná o jediné možné časové okno s výrazně nízkými intenzitami jak veškeré, tak zejména nákladní dopravy, protože o nedělích a státních svátcích platí v době od 13:00 do 22:00 zákaz jízdy nákladních vozidel nad 7,5 t. Ve spojení s obdobným zákazem v sobotu dopoledne tak tento prodloužený víkend jezdí v celkovém součtu méně než třetina běžného počtu nákladních vozidel. Zároveň se vyhýbáme odjezdové špičce v pátek odpoledne a sobotu dopoledne a návratové špičce v úterý (poslední den prodlouženého víkendu – státní svátek)," vysvětluje tiskový mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Most rozřezají a snesou po částech

"V průběhu 48 hodin bude třeba odstranit tři pole nosné konstrukce a zbourat spodní stavbu včetně základů obou opěr a zbytků stojek. Víkendové demolici již za úplné uzavírky bude bezprostředně předcházet demontáž středových svodidel dálnice, rozmístění osvětlení a kontrola funkčnosti pro noční práce, instalace řezací techniky včetně napojení elektřiny a vody a přistavení a vystrojení jeřábů," vyjmenovává jednotlivé kroky Studecký.

Čtěte také

"Přítomnost jeřábů naznačuje, že se nebude jednat o klasickou demolici, ale o postupné rozřezání a snesení částí více než 7 metrů vysokého nadjezdu na určenou plochu. Zde dojde k jejich dalšímu dělení, nakládce a odvozu. Zavěšení na jeřáb se bude provádět protažením řetězu přes předem připravené otvory v jednotlivých částech mostní konstrukce. Celý proces bude vyžadovat precizní provedení, aby nedošlo k poškození nové vozovky pod mostem," dodává Jan Studecký z ŘSD.

Aktuální info v Zelené vlně Radiožurnálu

Situaci na objížďkách budeme monitorovat v Zelené vlně na Radiožurnálu, jediném rádiu v Česku s dopravním zpravodajstvím nonstop 24 hodin denně.

Budeme rádi i za vaše postřehy přímo ze silnic. Informace pro ostatní řidiče můžete volat do našeho dispečinku kdykoliv ve dne i v noci na bezplatnou linku 800 553 553. Děkujeme.

autor: ZV
Spustit audio