Usnadněte práci záchranářům!

11. říjen 2006 13:00

Dnes jsme s Motožurnálem nahlédli do zákulisí republikového šampionátu ve vyprošťování zraněných po dopravní nehodě. Do takové situace se může dostat každý z nás. A neříkejte, že ne. I když budete jezdit sebeopatrněji, stále se najde dost těch, kteří nás do takové situace mohou svojí lehkomyslností nebo hazardem dostat. Co pak? Nejprve se záchranáři musí k nehodě dostat. Tam děláme největší problém.

"V každém případě by bylo dobré jednotkám, které jedou k případu, umožnit jízdu. Rádoby závodníci, kteří se chtějí ukázat a snaží se s námi závodit, jsou docela problém. Ať přemýšlejí nad tím, že jednou můžeme jet k nim a každá minuta je drahá," říká hasič - záchranář Jan Vinický.

Za řadu zranění nebo jejich závažnost si pak můžeme sami.

"Následnou situaci určitě zhoršujeme nepoužíváním bezpečnostních pásů. To je jasná věc. A potom jsou to volně ležící předměty těžšího rázu, tzn. když je něco volně v kabině, vržená kinetická energie nás může při nárazu zranit."

A není to pouze věcí řidiče.

"Připoutaná osoba zůstává stále na sedačce. Pokud dojde je při nárazu k destrukci sedačky nebo prostoru v blízkosti, může dojít jen k nějakému posunutí Ale pokud je nějaká osoba nepřipoutaná vzadu, je při nárazu, který působí zpředu, vržena proti řidiči nebo spolujezdci. A tam můžou být následky katastrofální, co se týká zranění hlavy, zranění páteře."

Když jsme svědky takové nehody, neměli bychom zůstat lhostejní.

"Určite by tam člověk neměl vyčkávat a říct si: Já se jdu podívat, nebo čekám tady a určite si zapálím cigaretu, protože jsem nervózní. Vidím člověka, který je rozbitý, vidím nehodu a jsem z toho vyvedený z míry a jedinné, co mě uklidní, je cigareta. To je první krok k tomu, aby to začalo hořet a dopadlo to úplně jinak, než má."

Musíme ale zapojit svůj mozek, abychom nezpůsobili více škody než užitku. Nejprve musíme zabezpečit místo nehody. A dál?

"Je to na posouzení dané situace, zda osobě, která je uvězněná ve voze, hrozí bezprostřední nebezpečí. To znamená, že pokud by tam nastal nějaký požár, je jasné, že zraněný musí ven. Pokud je ale člověk schopen zabezpečit protipožární opatření, umí odpojit akumulátor, má s sebou hasicí přístroj a podobně, je lepší vyčkat na odbornou pomoc, protože laik může způsobit druhořadá zranění. V dobré víře, že pomůže, může zraněnému přitížit."

Ale jak se do auta dostat, když nepůjdou otevřít dveře? Zvolíme cestu oknem, ale má to svá pravidla.

"Musíte mít nějaký ostřejší předmět. Když najdete kámen s ostrou hranou, nebo když budete mít kladívko. Rozbíjí se v rozích skel, ale nerozbíjejte okénko u postiženého, aby na něj neletěly střepy. Klidně vemte košili, kabát a vždycky si to sklo přikryjte. Musíte se snažit postupovat postupně. Základ je uvolnit dýchací cesty, pokud je zraněný v bezvědomí, nebo zaškrtit případné pasivní tepenné krvácení. To je největší pomoc člověku, který je ve voze uvězněný," radí Jan Vinický.

autor: pgj
Spustit audio