Šnek dostane pokutu

21. červenec 2006 13:00

Jedním z největších problémů na našich silnicích je rychlost. Zatímco v zahraničí se rychlostní limity buď striktně dodržují nebo mírně překračují, ale vždy jedou všichni přibližně stejně, u nás se od počátku července, kdy začaly platit přísnější postihy po silnicích leckdo poluží podstatně nižší rychlostí než je dovoleno. To ty, kteří chtějí jet na limitu dovádí leckdy k zuřivosti a zbytečně tak vznikají vyhrocené situace. O tom, že takových 150 Km/h na našich dálnicích je za povoleným limitem není sporu, ale na druhou stranu existuje i takzvaná bezdůvodná pomalá jízda.

Možná by bylo na čase kdyby se na bezdůvodně pomalou jízdu zaměřila policie, zvlášť na dálnicích, kde až příliš mnoho řidičů jezdí bezdůvodně v prostředním nebo levém pruhu, a zdaleka ne rychlostí blížící se povolené stotřicítce.

"Bezdůvodně pomalá jízda je taková jízda, která není odůvodněna okamžitou provozní situací. Například když jdeme pomalu, protože se rozhlížíme po krajině, telefonujeme, díváme se do mapy nebo se třeba věnujeme spolujezdkyni, což se také stává. Vždy bych měl posoudit, zda mne situace opravňuje k pomalé jízdě nebo tím poruším zákon, protože v paragrafu o rychlosti jízdy v zákoně 361 je výslovně řečeno, že nesmím jet zbytečně bezdůvodně pomalu," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Pomalá jízda by totiž neměla ohrožovat ostatní nebo je nutit k riskantním manévrům. Něco jiného je jet čtyřicítkou po rušné městské ulici plné přechodů a něco jiného se touto rychlostí ploužit po silnici první třídy. Někdo by mohl namítnout, že jede pomalu právě proto, že se nemůže plně věnovat řízení nebo proto, že se prostě bojí pokuty a raději sleduje tachometr. Někde, bohužel ne na mnoha místech, najdeme úseky označené kulatou dopravní značkou s bílou číslovkou na modrém podkladě. To je úsek s nejnižší povolenou rychlostí.

"Tato značka znamená, že v takovém úseku jsme povinni jet minimálně předepsanou rychlostí nebo vyšší. Jsou samozřejmě situace, kdy provozní podmínky neumožňují tuto rychlost, a to bývá zpravidla za zhoršených povětrnostních podmínek, za mlhy, sněžení, náledí nebo hustého deště, pak touto rychlostí jet nemusíme."

Mohu tedy jet pomaleji, ale pouze kvůli zachování bezepčnosti, ne proto, že se prostě na stanovenou minimální rychlost necítím.

"V takovém případě musíme jet jinudy. Může se to stát začátečníkům, kteří se na stanovenou nejnižší rychlost necítí. Jiný případ je při vlečení jiného motorového vozidla, kdy nás zákon omezuje maximální rychlostí 60 km/h, bude-li v daném úseku stanovena nejnižší povolená rychlost 80 km/h, pak musím jet jinou cestou," upozorňuje Zdeněk Svátek.

Shrnuto a podtrženo: je-li někde padesátka, pak se snažím jet padesát a ne třicet nebo padesát na osmdesátce. To je totiž leckdy nebezpečnější než dodržovat povolené limity a navíc to může být posouzeno jako přestupek. A ještě dodatek: mimo obec, především na dálnicích se jezdí vpravo!!!

autor: pgj
Spustit audio