Škoda Octavia BIO na dohled

15. září 2006 13:00

Prakticky každá z významnějších automobilek už dnes prodává takzvaná "zelená auta" nebo vozy blízké budoucnosti představila. A nemyslím teď jen designové kreace, ale hlavně techniku, zejména alternativní pohony. Japonci mají své hybridy, Němci a Italové předvádí ponejvíce auta na zemní plyn. Čas od času někdo přijde s palivovými články a nebo s vodíkem. Jen naše Škodoa se pořád tvářila, že alternativu ropě nenabídne. Odpovědi přestavitelů firmy na toto téma byly neurčité a nekonkrétní. Až včera se Motožurnálu podařilo získat skutečně zajímavé informace.

Když jsme včera vpodvečer měli u mikrofonu Haralda Ludanka, zodpovědného za technický vývoj Škody auto, mluvili jsme zejména o bezpečnosti aut. Závěrečnou otázku ohledně alternativních paliv jsme položili jen jaksi "mimoděk", přesto se právě odpověď na ni stala tím nejzajímavějším.

"Sledujeme vývoj alternativních paliv a už příští rok budeme nabízet Škodu Octavii na ethanol, tedy palivo s příměsí 85 % ethanolu. Je to především na základě švédského trhu, kde to předpisy vyžadují. Pokud to budou požadovat a umožňovat předpisy i v jiných zemích, pak budeme tuto možnost nabízet. Sledujeme i další alternativní paliva. Chceme nabídnout diesel, který bude jezdit na palivo na bázi zemního plynu. Sledujeme také tzv. Sun Fuel, tedy sluneční palivo z biomasy. Továrna na něj stojí ve Freiburgu blízko Drážďan, kde se toto palivo vyrábí a pomalu se rozšiřuje k čerpacím stanicím. Je to otázka času. Spolupracujeme v rámci koncernu Volkswagen a vzorek tohoto paliva mám u sebe v kanecláři. Je skutečně tak BIO, že se dá pít. Jen jsou potom určité zažívací problémy."

V této souvislosti připomínám, že i když by se ethanol neboli biolíh mohl prodávat i u nás, staví se mnoho lihovarů, je tu problém zejména legislativní. A to přesto že podle našich názorů je právě ethanol nejzajímavější alternativou velmi blízké budoucnosti. Už i českým novinářům se představil evropský leader tohoto pohonu, Ford Focus Flexifuel. Na ethanol jezdí od letošního roku také Volvo a Saab. My budeme s napětím sledovat, jestli se skutečně do roka a do dne objeví octavia na ethanol. A samozřejmě také to, co udělá vláda s legislativou tak, abychom mohli na ethanol normálně jezdit.

autor: pek
Spustit audio