Přepálená světla

29. srpen 2006 13:00

Svědomitý motorista se stará o své auto. Kontroluje stav oleje, protože by jinak mohl poškodit motor, tlak a dezén pneumatik, kvůli bezpečnosti ale i spotřebu, a tak dále, a tak dále. O světla se však zpravidla staráme, až když nám praskne nějaká ta žárovka. Ale! Ono si je nedostatečnou péčí nebo dokonce naopak přehnanou, abychom viděli o to lépe, můžeme poškodit. Jak to?

Dnes už nejsou světlomety zpravidla kryty sklem, ale jsou vyráběny z plastů.

"Světlomet, který má plastový, většinou čirý, kryt, je potřeba udržovat stejně jako starší skleněný," radí René Mandelík z Helly.

Důvod je především to, abychom viděli co nejlépe.

"Je potřeba ho udržovat k útlumu světla, jeho pohlcení nebo špatnému rozptylu. Nikdy bychom světlomety neměli čistit na sucho, ale používat vodu a běžné prostředky na mytí skel."

Mnozí chtějí vidět lépe než ostatní a použijí do světlometů silnější žárovky. To ale může vést k poškození světel.

"Otázkou je, co jsou to jiné žárovky. Pokud někdo vyžaduje žárovky s jinou svítivostí nebo výkonem, je upozorněn na to, že tím může být světlomet poškozen. Když má například žárovka vyšší příkon, než je obvyklé, nebo pro daný typ světla schváleno, pak může světlomet poškodit tepelnou energií. Plastový kryt se může deformovat, u skleněného může následkem tepelného šoku dojít k prasklinám, a tak dále. Může dojít k tomu, že se přehřejí přívodní vodiče, celé světlo se prostě bude neúměrně zahřívat. Je tedy velké riziko, že se světlomet poškodí."

A tady je další úskalí. Světla nejsou pro legraci a světlomety nejsou zrovna levná záležitost, ale i tady platí, že nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci. Nemusí se jednat o světla přímo od výrobce příslušného automobilu. Ale vždy bychom se měli informovat na schválení světel a raději je kupovat v kamenném důvěryhodném obchodě. Mnohé testy zkušeben prokázaly, že levné světlomety, především asijské provenience, se vyznačují netěsnostmi, nedostatečnou svítivostí, poruchovostí, která může zapříčinit zkrat a dokonce i požár vozidla, a tak dále.

autor: pgj
Spustit audio