Předjíždění - nebezpečný manévr

6. říjen 2006 13:00

Přemýšlejte chvilku se mnou. Co je nejnebezpečnější manévr, kterému se nevyhneme? A teď nemluvím o o nějakých těch krizovkách, jako když nám někdo udělá myšku, a podobně, ale o zcela promyšleném a úmyslném manévru. No, někdy by se o promyšlenosti dalo pochybovat, ale mezi jeden z nejnebezpečnějších patří bezesporu předjíždění. Vzniká při něm řada situací, které hrozí těžkou nehodou. Zpravidla se totiž jedná o čelní střet nebo přinejmenším výlet jednoho z aut mimo silnici, kde číhají stromy, domy a tak dále. Všechny lze postihnout těžko, ale pojďme se podívat alespoň na základní pravidla tohoto manévru.

U nás se jezdí vpravo, z čehož vyplývá, že se předjíždí vlevo. Zprava můžeme předjet jen v několika málo případech.

"Je to tehdy, jestliže vozidlo přede mnou v křižovatce zřetelně a jasně odbočuje doleva a vytvoří se po jeho pravé straně dostatek místa, abych se se svým vozidlem jedoucím rovně nebo doprava vedle něho vešel. Pak mohu vozidlo bezpečně předjet po pravé straně," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Pak je to v situaci když se připojujeme například na dálnici, kdy můžeme jet v připojovacím pruhu rychleji a zařadit se. Při předjíždění musíem vždy samozřejmě dávat znamení o změně směru jízdy, a to nově i když předjíždíme cyklistu. A teď pozor! I předjížděný musí dodržovat pravidla.

"Ten, kdo je předjížděn, nesmí zvyšovat rychlost ani měnit směr jízdy, například stočit volant doleva, aby mi zabránil v předjetí. Musí jet s ohledem na to, že v nejbližším okamžiku bude po levici vozidlo, které pojede rychleji a bude se vyšší rychlostí dostávat před něj."

Při případné nehodě pak hrozí větší riziko obvinění tomu, kdo byl předjížděn.

"Takový případ je potřeba posoudit z obou hledisek, aby se zjistilo, jestli udělal chybu předjíždějící nebo předjížděný. Zpravidla je chyba na straně předjížděného. V momentě, kdy se chce předjíždějící vozidlo zařadit před něj, přidá, místo aby na rychlosti ubral. Tím zmenší mezeru, do které by se jinak mohl předjíždějící řidič bezpečně zařadit."

A teď se podívejme na to, kdy bychom neměli předjíždět. Za prvé, když nemůžeme bezpečně předjíždění dokončit a někoho bychom ohrozili nebo omezili, nemáme dostatečný rozhled, a tak dále. Prostě na prvním místě je bezpečnost. Nestačí se ale dívat jen dopředu.

"Před předjížděním se podívám i za sebe a pokud zjistím, že už mě někdo dává znamení levým blikačem nebo už vybočuje z jízdní stopy a začíná mě předjíždět, počkám, až předjíždění dokončí. Pak se teprve budu sám podle dané situace chovat, buď budu pokračovat přímo, nebo předjíždět. Ale vždycky je potřeba vzít ohled na řidiče, který je za mnou. To se vyplatí a zároveň je to i odpovídá požadavkům pravidel."

A nesmíme předjíždět také na místech, kd ehrozí kolize s dalšími účastníky dalšího provozu.

"Nemohu předjíždět před přechodem pro chodce, na přechodu pro chodce a v křižovatce, pokud to nejsou vysloveně povolené případy, jako že vozidlo odbočující doleva předjedu zprava a podobně," dodává Svátek.

autor: pgj
Spustit audio