Neplaťte víc než musíte

29. listopad 2006 13:00

Bouráte? Plaťte. Jezdíte bez nehod? Šetříte! Takový je od roku 2000 princip povinného ručení. Navíc zákonné pojištění u nás nyní poskytuje 9 pojišťoven. Chceme-li přejít od jedné k druhé, musíme smlouvu vypovědět 6 týdnů před tím, než je smlouva automaticky obnovena na další rok. Mnoho motoristů má ještě tento den spojen s 1. lednem. Někteří tak v těchto týdnech smlouvu vypověděli a nyní zvažují, kde podepsat smlouvu novou. My se jim pokusíme poradit. Ale nejen jim. Každému, kdo zvažuje přechod k jiné pojišťovně.

U nás je stále hlavním kritériem pro výši ceny povinného ručení objem motoru. Ale stále větší roli hrají i další kritéria.

"V současné době z 9 pojišťoven, které poskytují povinné ručení, jich 6 opravdu rozděluje klienty podle věku klienta, stáří vozidla a bydliště. Pouze 3 pojišťovny své klienty nerozdělují a mají základní sazbu pro všechny klienty stejnou," konstatuje Pavel Ronovský z Toppojištění.cz.

Základní otázka je vždy: jak ušetřit? Odpověď je jednoduchá: nebourat! Dostanete bonus.

"U většiny pojišťoven je maximální výše bonusu pro příští rok na úrovni 35 % ze základního pojistného. Dvě pojišťovny mají benefity pro své klienty, kteří nemají žádné škody, v podobě 55 až 60 %."

Podívejme se nejprve na to, jak nám bonusy mohou růst.

"Standardem u většiny pojišťoven je za každý rok 5 % . U dvou výše zmíněných pojišťoven naskakují procenta trochu odlišně. Čím déle má klient vyšší bonus, tím více se procenta zvyšují, až o 10 % ročně."

Vezmeme-li běžných 5 % ročně, tak pokud by někdo dokázal jezdit 20 let bez nehod, teoreticky by nemusel platit ani korunu.

"Takhle se to říct nedá. Pojišťovny totiž mají v současné době nastavenu maximální výši bonusu až 80 % a vyšší hranice dosáhnout nejde. Důležité ale je, že systém bonusů platí od novely zákona, která vešla v platnost 1. ledna 2000. To znamená, že všechny bonusy se počítají až od tohoto data a řidiči tak k 1.1.2007 mohou dosáhnout maximálně 7 let bezeškodního průběhu."

Tedy jednoduché počty, 5 % krát 7 je současné nejběžnější maximum 35 %. Tak si vezměme u nás nejběžnější auto s motorem do 1 350 ccm. Kolik jízdou bez nehod můžeme ušetřit?

"Standardní sazba se pohybuje zhruba okolo 4 000 korun a řidič díky tomu může ušetřit od 1 200 do 2 500 korun."

Nic ovšem není zadarmo a je potřeba, jako u každé smlouvy, doporučit pozorně si prostudovat podmínky, za jakých dostaneme výhodnější bonus. A to i s ohledem na to, že bonusy vyvažují malusy. Tedy tresty pro ty, kdo bourají. A samozřejmě každá nehoda znamená snížení výhod a navýšení pojistky.

"Každá pojišťovna odečítá za každou škodu jiný počet měsíců. Rozmezí je od 2 do 4 let. Většina pojišťoven je tolerantnější a opravdu odečítá za každou škodu 24 měsíců a bonus sníží o 5 %."

A jedna zajímavost nakonec. Pro případ, že auto chcete například převést na někoho z rodiny.

"U poloviny pojišťoven si můžete převést svůj vlastní bonus v rámci rodiny, nejčastěji na svého potomka nebo manžela. Pokud tedy převádíte své auto na syna, tak ho převedte i s bonusem na pojištění."

autor: pgj
Spustit audio