Nedostatkové zboží

2. leden 2007 13:00

Možná jste to slyšeli, nebo sami na vlastní kůži i zažili. Prý nejsou dálniční známky. Abychy přispěl i vlastní zkušeností, včera jsem při cestě z Beskyd do Prahy neměl s nákupem ročního kupónu problém. Podle České tiskové kanceláře je to ale jinak a známky prý chybí

Na řadě benzinových pump v Česku jsou totiž dálniční kupóny vyprodány. Podle čerpadlářů o ně byl v posledních dnech mimořádně velký zájem. Například na jedné z největších pump v Prostějově jich během neděle prodali víc než 100, což byla jejich komletní zásoba. Podobný počet vyprodali i nedaleko Prahy ve Zdibech.

"Včera jsme se vraceli ze silvestrovských oslav z východních Čech a po cestě do Prahy jsme stavěli na 5 čerpacích stanicích a ani na jedné neměli ani jednu dálniční známku. Nezbylo nám tedy nic jiného než zariskovat a jet bez známky." líčí zkušenosti kolegyně Václava Vařeková.

Velké problémy koupit dálniční známky měli podle ČTK i řidiči na Liberecku. Vyprodané byly včera pumpy jak v ulici Milady Horákové tak i na výpadovce na Prahu. Podle čerpadlářů vykoupili řidiči poslední dálniční známky o víkendu. Podobně nepořídila ČTK ani na Olomoucku nebo Jihlavsku. V jednom se ale čerpadláři napříč republikou shodují. Zájem o známky byl větší než čekali. Roční kupóny pro auta do 3,5 tuny stojí letos stejně jako loni, 900 korun, pro vozy od 3,5 tuny do 12 tun vyjdou na 7 000 Kč. Loňské dvouměsíční známky nahradily měsíční a patnáctidenní byly nahrazeny sedmidenními. Měsíční známka pro vozy do 3,5 tuny vyjde na 300 Kč a sedmidenní na 200 korun. A co ti, kteří se vydají na dálnici nebo silnici pro motorová vozidla bez známky?

"Záleží na tom, o jaké porušení zákona se jedná. V případě, že užijete vozidlo, aniž byste zaplatil časový poplatek, tak vám teoreticky podle zákona hrozí pokuta až 500 000 korun. Samozřejmě, tato pokuta by byla uložena pouze v extrémních případech a vztahuje se spíš k vozidlům nad 3,5 tuny, než k osobním autům. Lze ale předpokládat, že pokuta se může pohybovat v řádu 10 000 korun. V blokovém řízení pak hrozí pokuta do 5 000 korun." říká právník Ministerstva dopravy Jan Kněžínek.

autor: pek
Spustit audio