Námraza nevyhraje

6. listopad 2006 13:00

Jak odstranit první námrazu? Nejlépe škrabkou - alespoň tak to dělá většina těch, kteří se zapojili do naší internetové anketní otázky. Celkem 77% respondentů první námraza nepřekvapí, protože škrabku mají v autě stále. Další možnosti dostaly zhruba stejný počet hlasů - topením si pomáhá 9% posluchačů, 5% použije rozmrazovač a 9% respondentů se přiznalo, že první námrazu na autě odstraňuje naprosto netypickým zimním prostředkem, tedy kreditní kartou. Holt, jak se říká, proti gustu žádný dišputát. Ale je určitě lepší používat věci k tomu určené.

Musím říct, že mě potěšilo jednoznačné vítězství škrabky, i když tuto možnost zvolili určitě i ti, kteří si škrabku s pečlivostí sobě vlastní dali do auta začátkem října. Myslím si ale, že více lidí je na tom stejně jako já. Tedy, když už jsem konečně chtěla škrabku z auta po zimě vytáhnout, nemělo to smysl, protože už se blížila zima další. A takových věcí máme v autě víc. Nezabírají místo a aspoň na ně člověk nezapomene. Námraze na čelním skle se ale dá předejít - ideální je plachta, ale stačí na sklo pomocí stěračů a předních dveří připevnit třeba sluneční clonu. Pokud ale stěrače přimrznou, není dobré je odtrhnout, abychom nezničili gumičku. Pokud je kolem nuly, můžeme ranní námrazu odstranit ještě jedním originálním způsobem, jak popisuje tento mladý muž.

"Vezmu si do 2 litrové pet lahve horkou vodu a proliju zamrzlá okna. Voda musí být opravdu horká, aby okna zase nezamrzla a pak už stačí pustit jen stěrače a topení. Přes přední sklo vidím všechno, ale v postraních už je to horší."

Takže asi nejvýhodnější je opravdu rozmrazovač a nebo škrabka. I když ne každý má se škrabkou takové štěstí jako třeba lyžařka Kateřina Neumannová.

"No, tak v tomto směru jsem velký flink. Kolikrát, když potřebuju okno oškrábat, tak zjišťuji, že jí tam nemám. Zase mám ale spolehlivého tatínka, který mě všelijakými košťátky a škrabkami vybavuje a pokaždé, když vidí, že je v autě nemám, tak mi je koupí. Já na to moc nedbám a tak doufám, že se o to postará někdo jiný."

Takže ať se budete starat o vlastní nebo cizí auto, co by určitě v zimní výbavě, vedle pneumatik, nemělo chybět?

"Určitě by to chtělo mít po ruce nebo v kabelce rozmrazovač zámků a ve voze mít startovací kabely, zvlášť, když se jezdí do hor. Také mít sáček s pískem, kdy byl někde led a auto se nemohlo rozjet. Dále také lopatku, škrabku a smetáček, aby zima proběhla bez problémů a řidič nebyl překvapen," říká Michal Rokoš z Auto Štěpánek.

Tedy rozmrazovač zámků je třeba mít v tašce či kabelce, v zamrzlém autě je k ničemu. V autě by určitě neměla chybět náhradní nemrznoucí směs do ostřikovačů a chladící kapalina, praktické jsou rukavice, hadřík na utírání skla, baterka a pro jistotu i deka a hlavně reflexní vesta. Ta sice zatím není povinnou výbavou, ale při pohybu kolem porouchaného či havarovaného auta vám může zachránit život. Pokud máte v plánu vyrazit v zimě do vyšších poloh a nemusí jít zrovna o hory, pak jsou výhodou sněhové řetězy. Ale jak upozorňuje Libor Votava z Hobycaru pouze ty s atestem.

"Protože se člověk může dostat do nesnází a upřímně řečeno, špatný řetěz, v případě, že dojde k jeho přetržení, protože neprošel zkušebnou, může na voze způsobit i nemalé škody. Nejlepší sněhové řetězy jsou s tzv. křížovou stopou. Po ujetí několika mětrů řidič nemusí vystoupit a kontrolovat utažení řetězů, ale je vybaven samoupínací klapkou, která řetěz automaticky dopne."

Sněhové řetězy se dají koupit už od 300 korun až po třeba 2.000. Jsou v podstatě nejdražší položkou zimní výbavy, pokud samozřejmě nepočítáme zimní pneumatiky. Ty by měly být v zimě naprostou samozřejmostí.

autor: evk
Spustit audio