Luštíme pneumatiku

3. říjen 2006 13:00

Pro řadu lidí jsou to prostě jenom čtyři černá kolečka z gumy, která prostě na autě být musí. Jenže, pneumatika je jednou ze základních věcí, která má vliv na bezpečnost. Podstatně méně lidí si pak uvědomuje, že nás se silnicí spojují čtyři plochy velikosti lidské dlaně. Právě proto bychom výběru a volbě pneumatik měli věnovat příslušnou pozornost. A tak se dnes zaměříme na to, co lze vyčíst z údajů, které na nich najdeme.

Samozřejmě zde najdeme údaje o výrobci, modelu a dezénu pneumatiky. Ale rozklíčujme nejprve základní data. Těmi jsou rozměry. Například 225 na 45 R17. Přičemž každý údaj je vyjádřen jinou mírou.

"První číslo udává šířku pneumatiky v milimetrech, druhé číslo udává poměr šířky a výšky pneumatiky v procentech, v tomto případě 45 % z 225 milimetrů. A číslo 17 udává průměr kola v palcích, přičemž palec je 2,54 centimetru," vysvětluje Michal Dlouhý z Pneuexpert.cz. A co znamená písmeno R? "Označuje konstrukci pneumatiky, v tomto případě radiální. Dříve se používalo ještě písmeno D, označující diagonální konstrukci, ale v současné době se vyrábí už jenom radiální pneumatiky."

Ačkoli je u nás maximální povolená rychlost na dálnicích 130 km/h pozornost bychom měli věnovat také rychlostnímu indexu. Těch je celkem 14.

"Nejběžnější je rychlostní index H, označující pneumatiku použitelnou do 210 km/h. Na rychlejších automobilech se používají pneumatiky s indexem V, což jsou pneumatiky do 240 km/h."

rychlostni indexmax. rychlost (km/h)rychlostni indexmax. rychlost (km/h)L120T190M130U200N140H210P150V240Q160W270R170Y300S180ZR>240

Blíží se čas, kdy budeme přezouvat na zimní pneumatiky. Jak ty poznáme?

"Na jejich bočnici najdeme značku M+S, tedy mud and snow (bláto a sníh). Některé zimní pneumatiky jsou označeny sněhovou vločkou v trojúhelníku. Zimní pneumatiku poznáme na první pohled podle běhounu, který má výrazně drsnější dezén a najdeme v něm lamely, tedy drážky v jednotlivých blocích dezénu."

Co bychom ještě měli na pneumatice hledat?

"Nejzákladnější je takzvané DOT označení, které vypovídá o datu výroby. Nejedná se o klasické datum, ale první číslo značí týden, druhé měsíc a třetí rok."

Jak poznáme, že číselná řada je právě datumem výroby?

"Datum výroby je vždy uvedeno v oválu a někdy bývá přímo doplněno označením DOT."

A z toho vyplývá poslední otázka pro tuto chvíli: jak staré pneumatiky už bychom neměli kupovat?

"Nemělo by se jezdit na pneumatikách starších 6 let. Osobně doporučuji, aby pneumatika nebyla starší než 4 roky."

autor: pgj
Spustit audio