Lepší než ze sedmého schodu

25. červenec 2006 13:00

Stále víc nových aut nabízí chladící boxy na pití. Obvykle jsou v přístrojové desce nebo v loketní opěrce. Do takové přihrádky dáte jednu nebo i více třetinkových plechovek a auto je při zapnuté klimatizaci vychladí. Pak může být takové nelakoholické pivo lepší než proslulé ze sedmého schodu (z filmu Vesničko má středisková). Tuhle vymoženost, tedy jakousi auto lednici, ale může mít v autě každý motorista. Stačí mu na ni už zhruba 600 korun. Jak za své peníze dostat co nejvíc muziky?

Jestli jezdíte často do přírody, třeba na piknik, a nebo nepijte nic jiného než chlazené nápoje, asi jste už uvažovali o koupi autolednice. Zvlášť když jejich ceny stále klesají. Za 600 korun už můžete mít tu nejlevnější. Za tyto peníze to ale nebude žádný technický zázrak.

"Tyto lednice dosáhnou minimální teploty okolo + 4 °C, a to ještě nesmí být v autě velké vedro," říká Robert Holub z autopotřeba HP. Jeho kolega Miloslav Hanzlík z Hobby Caru to shrnuje. "Není to moc. Je to spíše na cestu, kdy ještě běží klimatizace, ale ne do stojícího auta na sluníčku."

Také nemůžete od těch levnějších autolednic čekat, že Vám pití ochladí tak jako domácí lednice. Aby to celé mělo smysl musíte pití nebo jídlo do boxu uložit už vychlazené.

"Jedná se o základní lednici, která dokáže udržet po nějakou dobu potřebnou teplotu. Všechny se připojují do zásuvky zapalovače a je potřeba si dát pozor při opuštění vozidla, abychom si nevybili baterii," varuje Robert Holub.

Dražší lednice už jsou proti vybití baterky jištěné a navíc je v ceně i adaptér, takže ji můžete připojit i do normální zásuvky, třeba na chatě nebo v kempu.

"Vyšší třídy umí i hřát. Chceme-li tedy převážet něco teplého, dokáží udržet teplotu i okolo 50 až 60 °C. Ty nejkvalitnější umí i mrazit."

Lednice, která by tohle všechno zvládla, ale bude stát výrazně nad 10 000 korun. Což je částka, kterou dá asi málokdo.

"Horní hranice, kterou jsou motoristé akceptovat, je okolo 2 500 až 3 000 korun. Ta už se bude automaticky vypínat po zhasnutí motoru, bude mít displej s ukazatelem teploty, kolečka a madla pro lepší manipulaci, měnič a bude odolnější proti vlhkosti," shrnuje své zkušenosti Miloslav Hanzlík.

Jestli si myslíte, že levnější autolednice fungují na stejném principu jako lednice, kterou máte v kuchyni tak to se pletete.

"Dá se říci, že lednice fungují na principu obyčejného ventilátoru, který do nich vhání vzduch," popisuje Robert Holub. Právě proto má být v autě zapnutá klimatizace a obsah lednice už by měl být chlazený. Podle čeho vybírat lepší levnější lednici?

"Rozhodně bychom měli sledovat tloušťku stěn, protože čím jsou silnější, tím více je izolačního materiálu, a tím déle udrží požadovanou teplotu," radí Miloslav Hanzlík.

Pochopitelné je, že dalším kritériem bude také velikost chladicího boxu. Zvlášť, když platí, že by lednice měla zůstat v interiéru auta, a to nejlépe na podlaze nebo na sedačce. Nepatří do kufru, a také ji není možné ničím přikrýt, protože potřebuje vzduch.

autor: pek
Spustit audio