Leden na Zelené vlně: Bezmála 9 tisíc nehod, přes 1.900 volání

20. únor 2023 18:54

Odměňujeme tři z nejčastěji volajících Zpravodajů ZV. A děkujeme všem, kteří nám v lednu pomáhali hledat lepší cestu, včas upozorňovat ostatní řidiče na dopravní problémy.

Čtěte také

V lednu o sobě na silnicích dávala vědět zima. Několikrát řidiče potrápila ledovkou a náledím. Po sněžení 18. 1. zkolaboval provoz na silnici I/35 Liberec–Turnov mezi Hodkovicemi a Paceřicemi. Potíže kvůli sněhu se pak v menším rozsahu opakovaly i v dalších dnech druhé poloviny měsíce. Záchranáře zaměstnalo několik hromadných nehod.

Nejrozsáhlejší dopravní problémy během letošního ledna nastaly v důsledku havárie na D1 u Říčan. Na 13. kilometru se po 5. hodině ranní střetla dodávka a kamion. Do trosek, které přeletěly až do protisměru, pak narazilo několik dalších vozidel. Dálnice zůstala uzavřená v obou směrech zhruba čtyři hodiny. Na objízdných trasách ranní provoz kolaboval.

Policisté v lednu 2023 řešili 6.861 havárií. To představuje obdobný počet jako v předchozích dvou letech. Bohužel, v meziročním srovnání mají nehody o deset obětí více, o život přišlo celkem 40 lidí. Dalších 85 utrpělo těžká zranění a 1.240 lidí se zranilo lehce.

Volání Zpravodajů ZV obvykle nejrychlejším zdrojem!

Pro náš dispečink byl leden z hlediska telefonických hlášení od Zpravodajů Zelené vlny klidnějším. Ústředna zaznamenala 1.903 volání. Podstatnou část ovšem představovaly hovory s upozorněním na nehody a další problémy jen několik okamžiků poté, co nastaly. Právě díky této spolupráci s posluchači jsme mohli mnohokrát odvysílat mimořádně významná, urgentní varování v nejkritičtější době, kdy policisté, respektive záchranáři byli teprve na cestě. Děkujeme všem volajícím!

Zelená vlna: Dárkové předměty

Z registrovaných Zpravodajů ZV, kteří volali během ledna nejčastěji, odměňujeme tuto trojici:

Jan Líbal, Praha
Michal Rychtřík, Ústí nad Labem
Petr Skoumal, Bradlec

Coby poděkování pánům posíláme několik užitečných drobností. Kvalitní bavlněné tričko, slušivou zimní čepici, škrabku na led (však ona ještě letos o některých ránech přijde vhod), hrníček Zelené vlny, praktické pouzdro na doklady, reflexní vestu a pásek.

Registrovaným Zpravodajem se můžete stát během několik okamžiků i vy. Využite on-line formulář na našem webu, nebo si ideálně stáhněte mobilní aplikaci Zpravodaj Zelené vlny – vedle rychlé registrace umožňuje i rychlé volání do našeho dispečinku na 800 553 553 jedním tlačítkem s odesláním polohy pro urychlení komunikace, nebo přehrávání nejnovější odvysílané relace Zelené vlny Radiožurnálu.

autor: ZV
Spustit audio