I na velký přívěs stačí B

27. říjen 2006 13:00

Čas od času potřebujeme odvézt něco, co se nám do auta zkrátka nevejde. Pak přijde ke slovu přívěsný vozík. A to nemluvím o obytných přívěsech a podobně. Abychom s takovou soupravou mohli jet, musíme samozřejmě splnit některé podmínky. Jaké?

První je logicky příslušné řidičské oprávnění. A tady už neplatí to, že musíme mít na velký přívěs oprávnění na skupinu E, ale stačí pouze oprávnění na osobní auto.

"Zákon skutečně umožňuje, aby s řidičským opravněním skupiny B bylo taženo i těžší přípojné vozidlo, než je 750 kg. Platí tady ale předpoklady, že nesmí být překročena hmotnost soupravy 3,5 tuny a hmotnost přípojného vozidla nesmí překročit hmotnost tažného vozidla," vysvětluje JUDr. Jan Kněžínek.

Záleží tedy na hmotnosti přívěsu. A tady jsou dvě varianty.

"Pokud je to přívěs do 750 kg, můžete ho bez omezení připojit za motorové vozidlo do 3,5 tuny. To znamená, že se teoreticky můžete dostat až na maximální hmotnost soupravy 4250 kg."

Jiné je to v případě těžšího přívěsu.

"Pokud máte přípojné vozidlo těžší než 750 kg, řekněme okolo jedné tuny, můžete také toto přípojné vozidlo vléci s řidičským oprávněním skupiny B, ale tady už platí omezení, že hmotnost soupravy nesmí překročit 3,5 tuny."

Co můžeme řídit, zjistíme snadno, a to z dokladu o registraci vozidla.

"Ve všech případech se jedná o maximální přípustnou hmotnost, kterou můžeme zjistit z dokladů od vozidla."

Při jízdě po zpoplatněné dálnici a silnici pro motorová vozidla pak nesmíme zapomenout na koupi správné dálniční známky.

"Zákon o pozemních komunikacích stanoví, že pro rozhodnutí, jaký dálniční kupón si koupit, je směrodatná celková hmotnost vozidla, ať už motorového, a nebo jízdní soupravy. Máte tedy například roční dálniční známku pro vozidlo do 3,5 tuny za 900 korun, ale za měsíc k vozidlu potřebujete připojit, dejme tomu, obytný přívěs. V tom okamžiku celková hmotnost jízdní soupravy přesáhne 3,5 tuny a už nemůžete jezdit se zakoupenou známkou do 3,5 tuny, ale musíte si koupit dálniční známku od 3,5 tuny do 12 tun," radí JUDr. Zdeněk Svátek.

Koupit například krátkodobou dálniční známku pouze pro přívěs totiž u nás není možné.

"To není možné, protože dnešní právní úprava říká, že rozhoduje celková hmotnost, tedy nejvyšší povolená hmotnost jízdní soupravy jako celku. To znamená, že koupit si dálniční známku jen na 14 dní pouze pro přívěs není možné."

Jediným řešením by pak tedy bylo, že bychom si k celoroční známce na osobním autě dokoupili krátkodobou dálniční známku pro jízdní soupravu nad 3 500 kilogramů.

autor: pgj
Spustit audio