Budete se potit, nebo léčit silniční lišej?

15. srpen 2012 13:00

Kraťasy, žabky, tričko a cyklistická helma – jen takto nalehko vyráží v tomto počasí řada majitelů skútrů. Jako by jim nedocházelo, že i když nepojedou rychle ani daleko, nehoda pro ně bude mít minimálně velmi bolestivé následky.

Pokud nejezdíte po trávníku, ale po silnici, při pádu z motorky se bez výbavy zákonitě odřete. Říká se tomu silniční lišej a není to ani tak nebezpečné, jako bolestivé. I v tom největším vedru byste proto měli mít pevné boty, dlouhé rukávy i nohavice a rukavice.

„I v teplém letním počasí si oblékám bundu a dlouhé kalhoty, protože jsou v nich chrániče. Přestože je člověku horko, bezpečnost by neměl podceňovat,“ říká motorkářka Dominika Nováková. V sedle skútru tráví celou pracovní dobu – pracuje totiž jako motohlídka Zelené vlny. „Nejhorší situace, kterou znám, je zastavit na křižovatce za autobusem. To je na padnutí.“

Ovšem ani v těch největších vedrech by Dominika, která ve svém volnu holduje motokrosu, bez motorkářského oblečení nevyrazila. „Motorkářské vybavení je sice finančně náročné, ale podle mě je lepší do něj investovat větší částku a být dobře chráněn než to zanedbat,“ nabádá ostatní motorkáře.

I když jedete jen za roh, může se stát neštěstí

Speciální letní oblečení má dnes v nabídce každý motoobchod. Motorkáři na silnějších strojích už bezpečnost v tomto směru nepodceňují. „Většinou jsou dobře oblečeni, ale stále jsou vidět tací, kteří si obléknout krátké kalhoty, triko s krátkým rukávem a žabky. To určitě není dobrý nápad,“ zamýšlí se Dominika.

Jde často o skútristy nebo babetisty, kteří jedou nalehko v krátkých kalhotách jenom pověstný kousek – třeba ob dvě ulice nebo do vedlejší vsi.

„V kraťasech rozhodně nejezděte. Na skútr však není potřeba plná výbava jako na motorku. Dnes už se prodává specializované oblečení jako džíny, rukavice nebo lehčí bunda s méně chrániči, která vás ale i přesto dobře ochrání. I v teplém počasí by skútrista měl mít na sobě alespoň rukavice, džíny a bundu, a to i přestože jede jen kousek,“ shrnuje testovací jezdec časopisu Svět Motorů Martin Machala.

Rukavice, dlouhý rukáv, pevné boty a motocyklová helma – to ať je minimální výbava každého skútristy. Pokud si myslíte, že zbytečně přeháníme a strašíme, zadejte si do vyhledávače heslo „silniční lišej“ a prohlédněte si fotky těch, kteří oblečení na motorku podcenili.

autor: pek
Spustit audio