Autobazar za auto ručí

15. září 2006 13:00

Málokdo z nás prodává své auto přímo. Někdo se možná uchýlí k inzerátu a čeká až se mu ozve případný zájemce, ale většina spoléhá na autobazar nebo své auto nechá přímo u prodejce nových aut, aby ho prodal. Jestliže auto autobazaru přímo neprodáme, protože chceme zpravidla dostat víc peněz, pak zůstává v našem majetku. Jenže, co když nám na něm vznikne nějaká škoda?

Je úplně jedno o jak velký autobazar se jedná, zda jde o některý z gigantů nebo třeba o malý autobazar, jehož majitele dokonce dobře známe. Vždy bychom měli mít uzavřenu smlouvu.

"První, co bychom měli udělat, je domluvit se s autobazarem na uzavření zprostředkovatelské smlouvy. Měli bychom si jí pořadně přečíst, případně si s sebou vzít právníka, aby nám poradil, zda v ní není něco, co do smlouvy nepatří, protože tam někdy najdeme ze strany autobazaru věty, že se zříkají odpovědnosti za případnou škodu na našem autě. To ale odporuje příslušnému zákonu," radí JUDr. Zdeněk Svátek.

Autobazar totiž v době, kdy mu auto svěříme, odpovídá za všechny škody, které na našem autě případně vzniknou.

"V občanském zákoníku najdeme větu, kde se říká, že každý, kdo od jiného převzal věc, jež má být předmětem jeho závazku, v tomto případě auta za účelem zprostředkování prodeje, odpovídá za její ztrátu, poškození nebo zničení s výjimkou případů, kdy by k tomuto došlo z vyšší moci, například kvůli přírodní pohromě nebo katastrofě. Věta, že autobazar neodpovídá za vzniklou škodu nebo za odcizení vozidla, nemá tedy ve smlouvě co dělat a je právně nezávazná. Autobazar nijak odpovědnosti za případnou škodu nezbavuje."

A to platí i pro případy, kdy v rámci předváděcí jízdy někdo jiný s naším autem havaruje. Autobazar nám musí uhradit veškeré škody, které nám vzniknou. O svá práva se ale musíme přihlásit.

"Neprodleně musíme zahájit jednání s autobazarem. Přimět ho k tomu, že škodu zavinil a že za ni nese odpovědnost, protože to bylo v době, kdy měl vozidlo v úschově. Když by se nám to nepodařilo, pak se budeme muset bránit soudní cestou."

Neprodleně je příliš obecný pojem, ale stanovit přesnou lhůtu je příliš složité, protože záleží na okamžiku, kdy se o nám způsobené škodě dozvíme.

"Není to nijak ohraničeno. Jedná se o takovou dobu, kdy se o škodě dozvím, pak to neprodleně oznámím tomu, kdo ji způsobil nebo v jehož objektu vznikla. Potom zákon říká, že do 15 dnů musíme uplatnit nárok na náhradu škody u soudu. Když to do 15 dnů neuděláme, tak se jedná o takzvanou propadnou lhůtu a ztrácíme veškeré možnosti domáhat se náhrady škody."

To znamená, že se musíme co nejdříve od zjištění škody pokusit domluvit s autobazarem, a když se nám to během několika dní nepodaří, pak se musíme do 15 dnů obrátit na soud.

autor: pgj
Spustit audio