Antiradary v Německu nevadí

26. říjen 2006 13:00

V jiných článcích jste se dočetli, že jsme se tentokrát zabývali používáním antiradarů. Téma jsme probrali skutečně ze všech stran, a teď se ještě podíváme do zahraničí. Je naše právní úprava ojedinělá? A jak tohle řeší u našich sousedů?

Znáte to, často se srovnáváme se Západem, tam mají lepší tohle a nebo támhleto. Porovnání se Západem uděláme i teď, a to s berlínským zpravodajem Jiřím Hoškem, který zjišťoval situaci v Německu.

"Pokud jste přistiženi v autě s aktivovaným zařízením, které upozorňuje nebo přímo ruší policejní radary, hrozí vám podle přestupkového katalogu pokuta ve výši 75 eur. Vyskytly se už také případy, kdy policie radarové detektory zabavila. Přesto není v Německu problém si takové zařízení koupit. Prodejci argumentují tím, že zákon výslovně nezakazuje antiradary vozit, vlastnit nebo s nimi obchodovat. Každopádně němečtí řidiči preferují jiný způsob obrany proti policejním radarům. Tím je perfektní informovanost o místech, kde se takzvaně "blýská". To je zdejší slangový výraz pro měřící zařízení s fotobuňkou. Kde má policie políčeno na příliš rychle jedoucí řidiče, se lidé dozvídají v dopravním zpravodajství včetně veřejnoprávních médií. Stejné informace obsahují také internetové stránky, kde zadáte trasu jízdy a v zápětí se on-line dozvíte, ve kterém úseku byste raději měli šlápnout na brzdu."

Naopak na východ od našich hranic, na Slovensku, žádné postihy řidičům za používaní antiradarů nehrozí. Tamní legislativa se těmito zařízeními doposud nezabývala. Podrobnosti má bratislavský zpravodaj Lubomír Smatana.

"Používání takzvaných antiradarů není na Slovensku trestný čin ani přestupek. Policisté si je sice mohou ve voze prohlédnout, tím ale jejich pravomoci končí. Parlament v blízké době žádnou změnu nechystá, ani policie nepřipravuje novelu zákona, uvedl pro Český rozhlas její mluvčí. Trestnímu stíhání se ale může vystavit řidič, který používá aktivní rušičky policejních radarů. V takovém případě překročí hned několik zákonů najednou."

Asi není potřeba vyjmenovávat další země. Pro našince stejně obecně platí, že domluva a argumentace s cizími policisty je problematická. Každopádně všude obecně platí, že policisté jsou na zařízení, která odhalují, skoro by se dalo říci, že i maří, jejich kontroly, velmi alergičtí.

autor: pek
Spustit audio