Aby nás viník nenapálil

20. září 2006 13:00

Od 1. července se zvýšila částka, při které nemusíme k dopravní nehodě, za dodržení dalších podmínek, volat policii, a to ze 20 000 na 50 000 korun na každém vozidle. Toho samozřejmě začalo využívat daleko více řidičů. Vlastně by se dalo říci, že na tom vydělá především viník, který nebude postižen pokutou od 2 500 do 5 000 korun a ziskem 3 bodů. Bude-li hrát fér, i postižený se dočká náhrady škody. Co mu ale poradit proti lajdákům a nejrůznějším "filutům"? Čeho se vyvarovat?

Zpravidla se jedná o nehodu, kdy je viník jednoznačný. Posype si hlavu popelem a je ochoten se domluvit.

Nejlepší je zaznamenat vše na papír. Tedy popsat, popřípadě namalovat, situaci, popsat příčiny nehody, zaznamenat všechny údaje o jejích účastnících a vozidlech. Vše si samozřejmě nechat stvrdit podpisem, včetně přiznání viníka," radí Richard Kapsa z České asociace pojišťoven.

Čím lepší záznam, tím méně problémů. Proto je dobré, mít u sebe uznávaný formulář.

"Jestliže ho nemá, pak si každý řidič může ve své pojišťovně vyzvednout tzv. Evropský záznam o dopravní nehodě, což je formulář, který usnadňuje zanesení situace a popis nehody. Ten potom slouží pojišťovně k prošetření pojistné události a následnému vyplacení škody poškozenému."

Záznam o dopravní nehodě

Po sepsání účastníci nehody protokol samozřejmě podepíší.

"Pokud na protokolu nebo jakémkoli jiném dokumentu, který si účastníci nehody vytvoří, budou podepsáni další svědci je to jen dobře a bude to bráno jako důkazní materiál. Například se potom vychytralý viník nebude moci vykrucovat."

A jsme u toho. Viník si to posléze rozmyslí, uvědomí si, že přijde o bonus, nebo mu poradí nějaký kamarád či se na oznámení pojišťovně, lidově řečeno, vykašle. Pak se poškozený obrací na pojišťovnu viníka, která mu má škodu uhradit.

"Pojišťovna po prošetření škodu vyplatí. Platí to, že se pojišťovna zeptá viníka, zda k události opravdu došlo a na její okolnosti, zda souhlasí s výplatou škody z jeho pojistky, a tady může nastat problém, kdy důkazy nebudou jednoznačné a pojišťovna odmítne vyplatit pojistné plnění nebo bude nároky poškozeného déle vyšetřovat."

Proto je dobré aby si od zmiňovaného formuláře vzal originál poškozený. Viníkovi nehody se její neoznámení pojišťovně může nakonec pěkně prodražit.

"Dokonce na to pamatuje zákon, Ten říká, že viník musí škodu nahlásit neprodleně po nehodě, a pokud tak neučiní, pak po něm pojišťovna může vyplacené peníze vymáhat. Takové, ať už úmyslné nebo neúmyslné, opomenutí se může tedy značně prodražit."

autor: pgj
Spustit audio