Získat jen deset bodů na domácí půdě je pro fanoušky Boleslavi šílené, bilancuje Procházka první polovinu základní části

První polovina základní části hokejové extraligy je minulostí. I proto v talkshow Čistá hra došlo na první větší bilancování. Kdo je zatím nejpříjemnějším překvapením a komu to naopak vůbec nešlape? Jak dopadl přesilovkový kvíz mezi olympijským šampionem z Nagana Martinem Procházkou a reportérem Radiožurnálu Sport Petrem Tomáškem? Co se Procházkovi nelíbí na současném stylu přesilových her? Poslechněte si další díl hokejového pořadu.

Martine, v extralize před druhou reprezentační pauzou a v polovině základní části vládnou Pardubice. Lze tomu týmu vůbec něco vytknout?

Stále je na čem pracovat, ale velká očekávání, která od Pardubic jsou, se zatím plní. Majitel pan Dědek může být spokojený, trenér Venca Varaďa má na hráče velké nároky. I když v poslední době se objevily spekulace, že to některým hráčům úplně nevoní. Ale Venca Varaďa to má pořád ve svých rukách a tým šlape dobře.

Na druhém místě tabulky se ztrátou čtyř bodů na Pardubice se drží pražská Sparta. Začíná se trenérský rukopis Pavla Grosse dostávat hráčům pod kůži a hrají, tak jak si fanoušci představovali?

Celkově si myslím, že organizace Sparta si sedla výborně. Gross s Hořavou přinesli klidný směr. Určitě Sparta bude pro Pardubice i ostatní týmy do play-off silným soupeřem. 

Na třetím místě tabulky se drží Třinec. Myslíš si, že znovu se pozvolna rozjíždí a naplno to roztočí až v play-off?

Oni to tak proplouvají středem, i když teď už jsou dokonce třetí. Oni ale ví, jak zahrát v play-off, mají s tím velké zkušenosti. Nemyslím si, že tam nyní mají tak dobře poskládaný tým jako v minulých letech, ale uvidíme.

Čtvrtý Hradec Králové je možná trochu výš, než bychom čekali. Přece jen čekají na verdikt ohledně tří dopingových hříšníků, nedávno se řešila kauza kolem brankáře Patrika Bartošáka.. Co si myslíš o jejich dosavadních výkonech?

Letos jsem od nich nečekal možná tak dobré výkony. Oni jsou takovým nenápadným týmem. Trenér Martinec tam má klíčovou roli, působí klidně, i když se kolem jeho týmu děje plno věcí mimo kluziště. Hradec je za mě velké překvapení.

Čtěte také

Pátou příčku obsazuje zatím Litvínov, který měl skvostný vstup do sezony, ale v posledních týdnech to vypadalo, že trochu ztrácejí dech.. Jak to vidí Petr Tomášek?

V poslední době měli sérii pouze dvou výher z devíti zápasů a hlavně na hřištích soupeřů se jim tolik nedařilo. Na začátku si nastavili laťku příliš vysoko a nyní podle mě jsou tam, kam s tím vylepšeným kádrem patří. Je otázkou, zda nyní budou mít ambice hrát o nejlepší čtyřku a třeba se i zbytečně vyšťavit nebo zkousnou, že budou začínat v předkole. Play-off ale už mají prakticky jisté. 

Martine, jaký dojem na tebe zatím dělá Liberec?

Měl jsem možnost vidět je v aktuální sezoně několikrát naživo. Je to tým, který dokáže zvládnout zápasy v klidu a soupeře přehraje, ale na druhou stranu pak má i duely, kdy totálně vyhoří. Nevím čím to je, že mají takové výkyvy. Přijde mi to jako tým, který hledá tvář.

Po hrůzostrašném startu do sezony a výměně trenéra se na sedmém místě drží brněnská Kometa.. 

Je to teď takový standard pro Kometu. Po příchodu Jardy Modrého je tam nastavený správný režim. Využívá dobré hráče na přesilovky a postavení Komety v tabulce odpovídá.

Co České Budějovice, které jsou třetím nejlepším celkem co se týče domácích zápasů. Mají Jihočeši na to, aby se posunuli z osmého místa výš?

Po loňské špatné sezoně se tento tým z toho dostává. Rádi hrají doma, venku se jim moc nechce.

Chvost extraligové tabulky

Výborný start do sezony měly Karlovy Vary, ale poměrně rychle jim došel dech. Je to tak?

Pro mě nic nového u Varů. Je to podobné jak u Liberce. Jsou schopní porazit každého, ale pak také vypadají, jako když se jim vůbec nechce.

Co Plzni drhne, když měli před sezonou tak velké ambice, ale nyní jsou až na jedenáctém místě?

Několikrát jsem mluvil s Tomášem Vlasákem a oni jsou hlavně nespokojení s chabou produktivitou. Naposledy jsem Plzeň viděl v zápase s Libercem, který prohráli 1:3. Hrají takový neurovnaný hokej, působí to tak, že si tam každý hraje na sebe.

Dosavadním největším zklamáním jsou Vítkovice. Moravský celek se drží až na dvanáctém místě. Martine, je to pro tebe šok?

Očekával jsem, že budou stejně jako loni v první čtyřce, ale posily, které přišly do týmu, si tolik nesedly. To se odrazilo na výsledcích a vygradovalo to odchodem kouče Miloše Holaně.

Vyhnou se letos kladenští Rytíři konečně baráži? Aktuálně se drží právě na třináctém místě, které po základní části zaručuje konec sezony..

Třináctá pozice je pro některé týmy ideální. Vyhnete se baráži a nemusíte hrát play-off. (smích) Pro fanoušky je to ale špatné. Kladno se sice dostává do pozice klidu, protože Boleslav není schopná dva zápasy po sobě bodovat, ale určitě nemají nic předem vyhraného.

Čtěte také

Na posledním místě tabulky se krčí Mladá Boleslav. Evidentně je tam v aktuální sezoně všechno špatně..

Tým není dobře poskládaný. Před sezonou tam přišli cizinci, kterým to nejde. Raději bych tam nasazoval mladé hráče, kteří budou tzv. fárat. Tým získal na domácí půdě pouze deset bodů, což je pro fanoušky šílené. Nezabrala tam ani změna trenéra. Boleslav bude mít velké problémy ve zbytku sezony.

Kouzlo přesilovek

Martine, v jaké přesilovkové situaci jsi se cítil nejlépe?

Jednoznačně při hře pět na tři. Fanoušci si říkají, že je to jasné, že přijde gól, ale ono to tak vždy není. Můžete střílet z jakékoliv pozice a prostě ten gól nepadne. Každopádně při hře pět na tři se mi hrálo nejlépe a padalo z toho nejvíc gólů.

Jak je to s únavou během dlouhé přesilovky z pozice útočníka?

S fyzičkou tam není problém. Spíš jde o to, pokud bránící tým několikrát vyhodí puk, tak se musíte zbytečně vracet do vlastního pásma.

Jak fungují v přesilovkách určité signály?

Když nefunguje jedna varianta, tak hned reagujete jiným způsobem. Soupeř má načteno, jak hrajete přesilovky a vy na to musíte reagovat. Hráči, kteří jdou na přesilovky, tak musí hodně improvizovat, nejde hrát všechno podle šablony.

Kdo pro tebe byl během kariéry nejlepším dirigentem od modré čáry?

Třeba na Kladně skvěle fungoval Martin Ševc, který uměl výborně vystřelit, ale i naznačit střelu nebo přihrávku. Těch kvalitních kluků bylo hodně, ale ona se ta přesilovka postupem času změnila. Dřív se dávaly žabičky, což už teď moc nefunguje. Nyní se to hraje vše na přímé nahrávky.

Kdo byl nejlepším střelcem z voleje?

Petr Sýkora z Pardubic. Ten to nepotřeboval nahrát ani na vrchol kruhu, protože to pálil od modré čáry. Byla to velká rána vždy.

Kdy během zápasového týdne přichází čas na trénink přesilovek?

Když se v přesilovkách daří, tak se moc netrénují. Pokud vám naopak nejdou, tak se trénují hodně.

Věří Petr Tomášek a Martin Procházka, že Jaromír Jágr po reprezentační pauze naskočí znovu do akce a bude se snažit Kladnu pomoci vyhnout baráži? Co v současnosti brzdí plynulost přesilových her? Poslechněte si v Čisté hře.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související