Procházka po Karjala Cupu: Na týmu byla vidět velká pohoda. Je super mít kvalitní mladé brankáře

Tři zápasy, tři vítězství a skóre 13:5. Taková je bilance české hokejové reprezentace na prvním turnaji v rámci Euro Hockey Tour pod vedením nového realizačního týmu v čele s koučem Rulíkem. Povedené vystoupení Čechů rozebírají v Čisté hře Filip Šedivý, Petr Tomášek a Martin Procházka. Co si myslí o vítězné jízdě českých hokejistek na nedávném turnaji v Německu? Co olympijský šampion z Nagana říká tomu, že v Pittsburghu v únoru vyřadí číslo Jaromíra Jágra? Poslechněte si.

Martine, vyhrál jsi někdy s reprezentací Karjala Cup?

Přemýšlel jsem nad tím, ale myslím si, že ne. 

Petr Tomášek (PT): Ne, nevyhráli. Karjala Cup byla prokletá, protože reprezentace ji vyhrála až v roce 2012.

Martine, jaký je tvůj hlavní dojem po prvním vystoupení českých hokejistů pod novým realizačním týmem v čele s Radimem Rulíkem?

Byl jsem z toho nadšený. Kluci ukázali úplně jiný hokej, atraktivní pro fanoušky. Dalo se na to dívat a nelze říct nic jiného než velkou chválu. Klukům jsem to přál a byla na nich vidět velká pohoda. Na tom novém systému se mi líbilo, že neměli kluci svázané nohy. Trenér Rulík jel všechny čtyři formace a fungovalo to. I oba brankáři se předvedli skvěle.

PT: I v zápase proti Finsku, kdy vedli Češi tři nula a pak dostali tři góly, se zvedli, ukázali vnitřní sílu a vyhráli 7:3. To se mi líbilo..

To byl další důkaz toho, že se uklidnili i po té euforii Finů. Našim fungovaly přesilovky a všechny góly byly opravdu krásné. Jsem nadšený a doufám, že to bude pokračovat.

Velkou neznámou před turnajem byla i pozice brankářů. Rulík vsadil na brankáře Jakuba Málka a Dominika Pavláta s minimálními zkušenostmi s reprezentací. Co na to říkáš?

Předvedli se skvěle. Měli tam hodně výborných zákroků. Je vidět, že Jakub Málek v Ilves Tampere roste a pozitivní pro nás je, že máme kvalitní mladé gólmany. Doufám, že se v reprezentaci bude pokračovat v podobné atmosféře.

Čtěte také

Posluchač Pavel: Nepřijde vám škoda, že se nemění formát turnajů Euro Hockey Tour?

Není moc prostoru, protože evropské soutěže jsou rozehrané a je tam plno zápasů. Moc se toho měnit nedá. Je vždy čas jen na ty tři zápasy a celky bych v Euro Hockey Tour neměnil.

Neúspěch u mládežnických výběrů

Seniorskému týmu se zadařilo, ale u ostatních věkových kategorií to tak slavné nebylo. Reprezentace do 20 let na Turnaji pěti v Chomutově prohrála všechny zápasy. Hlavním problémem byla koncovka, protože v pěti zápasech dala jen šest gólů. Co s tím?

To je málo. Podle mě se také snažili hrát atraktivně, hodně dopředu, tak jak se to prezentovalo před sezonou, že se všechny reprezentační výběry chtějí prezentovat stejně. Šlo o hráče z juniorské ligy a těžko můžeme hodnotit v jaké byly formě.

V aktuálním reprezentačním okně se nedařilo ani výběru do 18 let, který přitom tak zazářil na srpnovém Hlinka Gretzky Cupu. Šlo o to, že nyní hráli především hokejisté, kteří působí v tuzemsku?

Nechci se tomu smát, ale je to tak. Trenér David Čermák to i tady u nás zmiňoval, že se uvidí, jak to bude dál. Říkali jsme mu tady ať si v srpnu užije tu slávu a uvidíme, co bude dál. Ono to přišlo. Trenéři to tuší, protože ví s jakým výběrem můžou pracovat. Když vám odejdou tři kvalitní pětky a nemáte je čím nahradit, tak se to na výsledcích musí odrazit.

Dotaz posluchače Jana Chovančíka: Co si Martin Procházka myslí o tom, že zápas na Karjala Cupu mezi Českem a Švýcarskem dopadl fotbalovým výsledkem 1:0?

Možná to, že se hrálo v poledne a oba týmy měly zápas v nohách. Regenerace je tam pak o trochu složitější. V zápase bylo vidět, že už jsme tolikrát nebyli o krok napřed oproti soupeři. V zápase se Švýcarskem se vyznamenali oba brankáři Dominik Pavlát i Reto Berra.

Úmrtí Čechmánka

Martine, jak moc tě v neděli zasáhla zpráva, že zemřel hokejový brankář Roman Čechmánek?

Je to šílené. Po zápase se Švýcarskem jsem si říkal, že už bude pohoda, klídek a hezké odpoledne. Najednou jsem měl telefonát od kolegy Franty Kuny, zda bych mohl udělat rozhovor. Říkal jsem, že už jsem všechno k zápasu řekl, ale on mi řekl, že asi nevím o čem. V tu chvíli, co mi to sdělil, jsem byl naprosto v šoku.

Byl to člověk s kterým jsem strávil dva roky ve Vsetíně a několik let v národním týmu. Vůbec jsem tomu nemohl uvěřit, jak se to může stát. 52 let a zdravý chlap. Nevím příčinu, uvidíme, jestli se pak něco dozvíme. Je to hrozné.

Čtěte také

V čem byla brankářská síla Romana Čechmánka?

Když byl v brance jako soupeř, tak to bylo hodně nepříjemné. Měl zvláštní styl přikleknutí si na jednu stranu. On to dobře zvládal možná i díky vysoké postavě. Zároveň využíval hodně i hokejku, kterou se často snažil útočníkům vypíchnout puk. Naopak, když jsem ho měl v týmu, tak to byla velká jistota v zádech. Ve Vsetíně jsme měli dobrý tým a fantastického brankáře. Když máte takového brankáře, tak to můžete hodně hrnout do útoku. On pak na obránce řval, ať hrajou i trochu dozadu.Pamatuji si, jak mi obránci říkali, že jim dává hroznou sodu. (smích)

Milan Hnilička, který s ním působil, tak vzpomínal, jak spolu soupeřili o pozici prvního brankáře a vzájemně se posouvali k lepším výkonům. Souhlasí to?

Určitě. Roman byl srandičkář, pohodář a když začal tím moravským slangem, tak to bavilo. Roman neměl problém s tím, když nebyl jednička, nebral to špatně. Byl to velkej kliďas. Vždy dorazil ze Zlína do Vsetína, nejdřív si dal kafe a pak řekl, že se do toho teda oblékne. Teď, jak jsme měli v únoru akci k Naganu, tak tam také hodně vyprávěl a vždy se chtěl bavit.

Byl Čechmánek nějak výjimečný při nájezdech?

I Ivan Hlinka ho dal na nájezdy kvůli jeho vysoké postavě a zvláštnímu stylu. Když máte deset stejných brankářů se stejným stylem, tak se vám na ně jezdí lépe. On měl něco jiného, tak hráči nevěděli, jak reagovat. On byl sice bouřlivák na ledě, bavil se s hráči, komunikoval s rozhodčími, ale co se týče jeho výkonu, tak se dokázal naplno koncentrovat.

Věřil jsi, když Čechmánek odcházel ve svých 29 letech do NHL, že se tam dokáže výrazně prosadit?

U brankáře je to možná trošku jednodušší, protože jde sám do té branky. Ve Philadelphii dostal hodně prostoru, povedl se mu tam začátek. Už v Česku ohromil, i proto ho tam vzali. Udělal tam velký úspěch.

Do jaké české hospůdky chodil národní tým v dřívějších dobách, když se ve Finsku hrál Karjala Cup? Co říká hokejový reportér Petr Tomášek o setkání trenéra Radima Rulíka a brankáře Dominika Pavláta? Jak vzpomíná na Romana Čechmánka? Co proběhlo v Pardubicích v rámci oslav 100 let hokeje? Poslechněte si Čistou hru a už ve středu 15. listopadu se vrací Tipsport extraliga.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související