Zkontrolujte platnost řidičského průkazu. Čtvrt milionu jich letos propadne

16. červenec 2019 14:45

Do konce letošního roku si musí vyměnit řidičský průkaz za nový zhruba 250 tisíc motoristů. Nejvíc dokladů přestane platit v říjnu a v listopadu. Kde žádat o nový a za kolik? Zjišťoval redaktor Luděk Hubáček.

Platnost by si měli zkontrolovat hlavně lidé ve věku mezi 40 a 50 lety. V této skupině letos propadne nejvíce průkazů, a to téměř 80 tisíc.

Další početnou skupinou jsou senioři nad 61 let. Těm podle Ministerstva dopravy přestane tento rok platit víc než 70 tisíc průkazů.

Jakýkoliv úřad, zpoplaněná jen expresní výměna

Od loňského července můžou lidé požádat o nový průkaz na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností v České republice. Nemusí tak cestovat do místa svého trvalého bydliště, jak tomu bylo dřív.

Čtěte také

Podle mluvčí Ministerstva dopravy Lenky Rezkové, stačí s sebou mít doklad totožnosti a daný řidičský průkaz, kterému končí platnost: "Změna dokladu je zdarma. A je o ni možné požádat už tři měsíce před vypršením platnosti. Při podání žádosti o vydání průkazu už není nutné předkládat papírovou fotografii, protože úředníci pořizují fotografie digitální."

V případě, že už někomu řidičák propadl, může o nový žádat i zpětně. Výměna je také zdarma.

Platí se pouze v případě, pokud někdo využije vydání v expresním termínu do 5 dnů. To vyjde výměna na 700 korun.

Čekací lhůta 

Na vydání nového řidičského průkazu, ve standartní lhůtě, mají úřady 30 dní. S propadlým dokladem by lidé rozhodně neměli řídit. Můžou totiž od policie dostat pokutu. "Pokud policisté během silniční kontroly zjistí, řidič má platnost řidičského průkazu propadlou, hrozí řidiči v příkazním řízení pokuta až 2.000 Kč," upozorňuje policejní mluvčí Hana Rubášová.

 

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio