Zelená karta: V EU už nemusí být zelená, řidič si ji může vytisknout

18. květen 2020 15:00

V rámci Evropské unie se od 1. 7. 2020 mění přípustná podoba dokladu o zaplacení povinného ručení.  Nově je možná i černobílá forma. Pojišťovny ji tak mohou zasílat elektronicky.

Zelená karta, kterou dostávají řidiči jako doklad o zaplacení povinného ručení na své vozidlo, už nebude muset být zelená. Zjištění Radiožurnálu potvrdila Česká asociace pojišťoven. Od 1. července 2020 budou smět tuzemské společnosti tisknout doklad černobíle.

Dosud měli motoristé problémy, zejména v zahraničí, pokud si Zelenou kartu vytiskli sami z elektronické kopie a použili přitom papír jiné než odpovídající zelené barvy. Tyto potíže mají nová pravidla odtranit.

Čtěte také

Postačí výtisk elektronické verze

Na změně se dohodly členské státy Evropské unie, vysvětluje mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová: "Jedná se o další možnost, nikoliv o nějakou povinnost. Některé země si totiž ponechaly tu zelenou barvu karty a některé přešly na bílou. Ale všechny státy budou respektovat, že od července tohoto roku budou motoristé po Evropě prokazovat své pojištění bílou i zelenou verzí karty."

Pro řidiče se nic nezmění. Novou kartu budou dostávat tak, jak jsou zvyklí, říká mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek: "I nadále jim budeme originál posílat společně s výročním dopisem poštou. Zelené karty už nyní posíláme na přání klienta také elektronicky."

Čtěte také

Výhodou černobílé takzvané Zelené karty je, že si jí může řidič vytisknout sám, pokračuje mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková: "Bude to možné i opakovaně. Třeba v případě ztráty nebo poškození té karty. Zároveň se však nijak neruší papírová verze Zelené karty. V případě zájmu klienta ji budeme posílat i dál poštou, jak byl zvyklý."

Zelená karta je mezinárodní osvědčení o platném povinném ručení. Bez něj řidič nesmí vyjet na silnici. 

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio