Zářijový provoz: Řada tragických nehod, škody nad půl miliardy, přes 3.700 volání na Zelenou vlnu

3. říjen 2019 15:00

Děkujeme všem, kteří během září volali do našeho dispečinku. Tentokrát posíláme užitečné dárky hned šesti nejčastěji volajícím Zpravodajům Zelené vlny.

Září 2019 ve statistikách dopravní nehodovosti nefiguruje zrovna jako jeden z klidnějších měsíců, a to jak ve srovnání s předchozím měsícem, tak i v porovnání meziročním. Za celý měsíc se stalo 8.954 nehod, které musela řešit policie (to je o 405 víc než v srpnu 2019 a o 150 víc než v září 2018). O život přišlo 56 lidí, dalších 169 se těžce zranilo (v srpnu 2019 to bylo 58 mrtvých a 183 těžce zraněných, v září 2018 celkem 63 mrtvých a 210 těžce zraněných).

Problémy se v září nevyhýbaly samozřejmě dálnici D1, byla jich řada. Kupříkladu v úterý 24. září se nejdřív ráno mezi Devíti Kříží a Ostrovačicemi převrátil kamion, později ten samý den se u Brna staly další dvě kolize kamionů. Drama na železničním přejezdu se odehrálo v pátek 6. září v Uhříněvsi, kde řidič s nákladním autem zůstal stát na kolejích před zavřenou závorou, do vozidla najel vlak. Kuriózní nehoda se přihodila v pondělí 9. září na silnici I/50 u Bánova na Uherskohradišťsku, kde řidiči nákladního auta zaskočila káva, vůz se převrátil a vylil se z něj asfalt. Z řady tragických nehod: V sobotu 14. září v Přerově zemřely dvě dívky sražené autem při přebíhání silnice, v sobotu 21. září přišel o život jeden ze zástupců ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů, když se jeho auto střetlo se sportovním vozem, který se podle svědků měl pohybovat vysokou rychlostí.

iRozhlas - Statistiky dopravních nehod (září 2019)

Interaktivní aplikaci se statistikami dopravní nehodovosti najdete na zpravodajském serveru iRozhlas: www.irozhlas.cz/nehody

Do dispečinku Zelené vlny během září směřovalo 3.732 telefonátů. Za všechny děkujeme. A z registrovaných Zpravodajů Zelené vlny tentokrát odměňujeme jednak tři nejaktivnější "štamgasty" (ten nejčilejší z nich se nám ozval dokonce 52 krát). Posíláme jim užitečné nahřívací termo hrnky, které v autě udrží kávu nebo třeba čaj teplé jakkoliv dlouho:

Rudolf Volák, Železný Brod
Petr Vondrovic, Holýšov
Martin Pšenička, Praha 10

Zelená vlna: Dárkové předměty

A dárkové balíčky obsahují reflexní vestu a reflexní pásek, bavlněné tričko, škrabku na led a nano podložku Zelené vlny, dále skladnou cestovní pláštěnku, frisbee a klíčenku Radiožurnálu doručí pošta navíc třem dalším často volajícím:

Pavel Hrtánek, Ústí nad Labem
Miroslav Konopáč, Praha 5
Lucie Jiříková, Most

Členem Klubu Zpravodajů Zelené vlny se stanete během několika okamžiků. Stačí vyplnit stručný formulář. Registrovaným připomínáme, že statistiky pro odměňování nejaktivnějších vyhodnocujeme podle telefonního čísla. Případnou změnu nezapomeňte nahlásit.

Na bezplatnou linku 800 553 553 můžou volat nejen registrovaní Zpravodajové, ale i kdokoliv příležitostně. Dispečeři Zelené vlny jsou připravení nonstop 24 hodin denně přijmout upozornění na veškeré komplikace, které na cestách zaznamenáte.

autor: ZV
Spustit audio