Zapomínáte termíny? Neustále ztrácíte mobil a klíče? Možná máte ADD, odpovídá psychiatr

8. květen 2024

ADD je porucha pozornosti podobná ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), kde je ale člověk navíc hyperaktivní, vysvětluje psychiatr Tomáš Rektor. „Nikdy jsem nevěřil na self-testy, ale tady jim to vychází. Na obě poruchy často myslíme u dětí, mají je ale i dospělí. Když s tím člověk vyrůstá, považuje to za součást osobnosti – navíc si už vytvořil kompenzační mechanismy a i výmluvy. Test dokáže pomoc v rozhodování, jestli je třeba vyhledat odborníka, nebo ne,“ říká.

ADD i ADHD se projevují v zapomínání, ztrácení věcí – mobilů, klíčů apod. –, nevnímání času a nedodržování deadlinů, ale pak takový člověk dokáže napnout všechny síly a nakonec všechno zvládne.

Čtěte také

„Člověk s ADD se ani nemusí špatně soustředit – to se mu stává v případě, že ho ty věci nebaví, nepotřebuje je k životu.“

„Naopak dokáže vyvinout obrovské soustředění, když dostane úkol a blíží se termín splnění. Když má například naprogramovat kus kódu, vyvine klidně až 300procentní absolutní soustředění a udělá to, co jiní za týden, za jeden dva dny. Jsou ti stejní, kteří pak nejsou schopni ani za půl roku vystavit fakturu,“ dodává.

S čím poruchy soustředění souvisí a jak pracovat sám se sebou, aby člověk líp fungoval? Otázky, na které odpovídá psychiatr Tomáš Rektor v audiu pořadu Hovory Renaty Kalenské.

autoři: Renata Kalenská , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.