Nová pravidla pro míjení cyklistů: Majitelé lesů hrozí zákazy vjezdu, podle právníka absurdita

19. říjen 2021 19:00, aktualizováno

Někteří majitelé lesů chtějí od ledna zakázat vjezd cyklistům na lesní cesty kvůli novým pravidlům pro minimální boční odstup. Iniciátor zákona to označuje za absurdní.

Čtěte také

Na některých lesních cestách se zřejmě začátkem příštího roku objeví značky zakazující vjezd cyklistům. Chystají se k tomu někteří majitelé lesů. Cesty totiž nejsou tak široké, aby se třeba auta lesníků mohla cyklistům vyhnout s předepsaným bočním odstupem.

"Tahleta lesní komunikace je široká dva metry sedmdesát (centimetrů). Nalevo skála. Napravo prudký sráz až do údolí potoka. Ještě jsme ve strmém stoupání," popisuje správce lesa Petr Bláha místo v turisticky oblíbených Broumovských stěnách.

Jsme na zpevněné cestě, kudy jezdí nejenom třeba hajný, ale také těžká technika těžařů. Splnit nově předepsaný odstup tady nebude možné. "Stojíme na místě, kudy projíždělo nákladní vozidlo se dřevem a vidíte, že pneumatiky jsou obtisklé od krajnice ke krajnici a nezbývá místo už vůbec na nikoho. Tady se nevyhnete ani s pěším, natož s cyklistou a ještě s odstupovou vzdáleností jeden metr," dodává Bláha.

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Nová pravidla: Na silnici odstup 1,5 metru, jinde alespoň metr

Podle novely zákona musí motoristé od nového roku na běžné silnici objíždět cyklisty ve vzdálenosti minimálně půl druhého metru. Zmiňovaná vzdálenost platí podle novely v místech, kde je to možné. Na užších komunikacích má stačit metrový odstup. I ten je ale například na lesních cestách nereálný.

"Měřit se bude od nejširšího bodu, tedy například od konce řídítek kola a zpětného zrcátka u vozidla," popisuje mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík chystanou metodiku pro své kolegy v terénu a doplňuje: "Samozřejmě ještě je čas tuto metodiku doupravovat a stále probíhají určitá jednání mezi námi a Ministerstvem dopravy."

Čtěte také

Zákaz vjezdu na cyklotrasy?

Některé úseky jsou sice oficiálně značenými cyklotrasami. Od nového roku ale kolaře zřejmě přivítají značky Zákaz vjezdu cyklistů. "Je to absurdní situace, ale donutili nás k ní zákonodárci," podotýká Petr Bláha. Nemluví jen za sebe. Je totiž prvním místopředsedou Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR, které zastupuje víc než 1.300 vlastníků lesů s celkovou výměrou přes půl milionu hektarů. Všichni prý chtějí řešit věc stejně.

Zástupci sdružení podle svých slov na problém zákonodárce v minulých měsících neúspěšně upozorňovali. Například pozměňovací návrh novely, který by definitivně vypustil povinný boční odstup, nebyl v Senátu přijat o jeden hlas.

Podle právníka absurdní

"Názor tohoto spolku je zcela absurdní. Pokud je lesní cesta široká akorát na jeden traktor, je logické, že zde bezpečně není možné předjíždět vůbec. Pomalejší prostě musí na vhodném místě zastavit a uvolnit cestu. Nový zákon to nijak nemění. Nestrašme, žádný kolaps dopravy v lesích ani jinde nehrozí," říká Tomáš Kindl, právník a iniciátor zákona.

autoři: Václav Plecháček , ZV
Spustit audio