Zákaz předjíždění kamionů na D1 na Vysočině: Značky podle provozu a počasí

27. listopad 2019 16:30

Od začátku prosince bude na D1 na Vysočině platit zákaz předjíždění kamionů, a to v závislosti na počasí a intenzitě provozu. Instalované byly světelné značky.

Dělníci ve středu instalovali na dálnici D1 na Vysočině značky, které mají přes zimu zakázat kamionům předjíždění. Za normálních podmínek budou zhasnuté. Rozsvítí se v případě zhoršeného počasí nebo silné dopravy.

Řidiči kamionů, které vyzpovídal reportér Radiožurnálu na blízké čerpací stanici, se na novou úpravu připravují a smířili se s ní.

Čtěte také

"V Německu je to normální, že jsou zákazy předjíždění, tak nemám s tím problémy," zmínil šofér Tomáš. "Vůbec. Jestli to začnou pokutovat konečně, tak já si myslím, že bude klid," dodal jeho kolega Martin.

Právě klid si od značek zejména po loňské zimě slibuje Ředitelství silnic a dálnic, jak potvrzuje mluvčí Jan Rýdl: "Reagujeme jednak na zvyšující se dopravní intenzity. Jednak samozřejmě na chování řidičů kamionů. Jsou to sice jedinci. Ale byli to právě ti jedinci, kteří vloni zablokovali dálnici. V koloně uvízly i naše sypače a dálnice několik desítek hodin stála."

Čtěte také

Kdy se značky aktivují?

Značky jsou světelné a za normálních podmínek budou zhasnuté. Jsou ale spojené s meteo stanicemi. Jakmile od nich dostanou informaci, že se počasí zhoršilo, zapnou se a pro kamiony začne platit zákaz předjíždění.

"Druhá situace je výraznější zahuštění dopravy. To znamená jakmile budou růst intenzity dopravy nad nějakou stanovenou hranici, tak se ty značky taky rozsvítí," dodává Rýdl.

Čtěte také

Ve kterých úsecích?

Ve směru na Brno jsou značky rozmístěné mezi 79. a 104. kilometrem, tedy zhruba mezi Koberovicemi a Větrným Jeníkovem.

Ve směru na Prahu pak od 133. po 104. kilometr, to znamená od Měřína k Větrnému Jeníkovu.

"Značky ošetřují tu část, kde je nejvýš položená dálnice D1. V těch místech, kde stoupá," doplňuje Jan Rýdl.

autoři: František Jirků , ZV
Spustit audio