Zahradnice Dana Felklová: Květen je nejlepší čas na založení květinové zahrádky

1. květen 2024

Zahradnice a pedagožka Dana Felklová v poradně Apetýtu přidala i dobrou radu, jak se v květnu starat o jahody a odpověděla i na dotazy týkající se například pěstování dýní nebo špenátu.

Květen je podle Dany Felklové nejlepším časem na založení květinové zahrádky. Je třeba ale dbát na to, aby nám prudké slunce mladé rostlinky nespálilo. Proto je raději dáváme do polostínu. Když si uděláme správný osevní plán, může nám v každém období něco v zahrádce kvést a těšit naše oči.

Vysazovat na začátku května můžeme i zeleninu. U košťálovin je třeba kontrolovat zdraví rostlin. Určitě by nikdo neměl dávat do záhonu sazenice postižené nádorovitostí na kořenech. Pokud na jejich kořenech odhalíte bouličky, je třeba rostliny spálit.

Možné je rovněž už zasít okurky. Jak na to, aby krásně rostly? O tom více v poradně Apetýtu. Poslechněte si to!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.