Žádosti o dotace na letní doučovací kempy končí 30. dubna. Zájem je obrovský, říká šéf vzdělávací politiky MŠ

27. duben 2021

Dohnat učivo, zmenšit vědomostní rozdíly mezi žáky způsobené v době koronaviru výukou na dálku a taky děti zapojit třeba do sportovních aktivit. Právě s tím by měly žákům pomoct letní doučovací kempy. Resort tak naváže na loňský prázdninový projekt Vzdělávací dny. Ministerstvo školství na ně vyčlenilo celkem 100 milionů korun, zatím ale eviduje převis poptávky. Organizace mohou žádat o dotaci na pořádání letních doučovacích kempů do konce dubna.

Čtěte také

Podpora pro 400 institucí

Vzdělávací dny uspořádala loni Asociace školních sportovních klubů s finanční podporou ministerstva školství. Zapojilo se do nich 172 škol a školských zařízení. Letos chce ministerstvo na vzdělávací dny navázat letními kempy.

V dotační výzvě je celkem 100 milionů korun. Třeba Asociace školních sportovních klubů žádá o nejvyšší možný příspěvek: 9 milionů korun. Ministerstvo školství už dostalo 300 kompletních žádostí, další zhruba 100 organizací je ještě dokončuje.

Vzdělávací kempy jsou určeny pro děti, které chodí na základní školu. Rozhodný faktor není stanoven: „Budou se moct účastnit děti, které cítí tu potřebu, respektive rodiče, kteří chtějí podpořit návrat svých dětí do školy,“ objasňuje ředitel Odboru vzdělávací politiky ministerstva školství Jaromír Beran.

Jednoduchá administrace

O dotaci mohou požádat neziskové organizace jako spolky či střediska volného času, ale také vysoké školy. Administrace je poměrně jednoduchá, formou šablon: žadatel vyplní základní údaje o počtu dětí a počtu realizovaných dnů. Ministerstvo tyto skutečnosti zkontroluje a doje k výplatě prostředků.

Program minimálně na pět dní musí zajistit dva pracovníci a kvalifikací učitel, vychovatel nebo pedagog volného času. Zapojit se mohou také studenti pedagogických fakult,“ doplňuje Beran.

Čtěte také

Ministerstvo školství vyhradilo na projekt 100 milionů korun. Šéf resortu Robert Plaga za ANO ale kvůli velkému zájmu nevyloučil, že by se částka mohla zvýšit.

Budeme usilovat o zvýšení prostředků, celkový počet žádostí nemáme stanoven. Příjem končí 30. dubna a následně se pan ministr obrátí na členy vlády k dalšímu řešení,“ vysvětluje Beran s tím, že evidují převis poptávky.

Základní informace by žadatelé měli dostat v průběhu května. Ministerstvo postupně žádosti administrativně zpracuje. „Děláme vše proto, aby výplata prostředků byla co nejrychlejší,“ uzavírá šéf vzdělávací politiky Beran.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.