Zabouchnuté auto: Pomůže zámečník, nebo pojišťovna?

25. srpen 2019 12:00

Klíčky zabouchnuté v autě. Za jakých podmínek pomůže zámečník? A kdy se lze obrátit na svou pojišťovnu?

Zabouchnout si klíčky v autě není pro žádného motoristu příjemný zážitek. Ale stává se to i majitelům nejmodernějších vozů.

Do auta se kvůli tomu nemohl nedávno dostat ani řidič Pavel z Písnice: "Vracel jsem se z návštěvy u rodičů. Zavřel jsem zadní dveře. Vepředu jsem měl taky už zavřeno. A než jsem došel na bok, tak bylo zamčeno. Naštěstí jsem byl u rodičů, takže jsem si půjčil jejich auto a mohl si dojet domů pro náhradní klíče."

Pozor na centrální zamykání při manipulaci v "kufru"

Čtěte také

Je pravda, že se to stává hlavně u starších vozidel, která nemají centrální zamykání. Ale i u těch nových se to může přihodit. Podle České asociace asistenčních služeb nechávají motoristé často klíčky v kufru auta, který se dá otevřít tlačítkem na ovladači. Jenže po zavření kufru se auto opět samo zamkne.

Řidiči pak mají různé nápady, jak se do auta dostat. Podle asistenčních služeb je nejlepší zavolat zámečníka, nebo kontaktovat svoji asistenční službu. Ta v určitých případech může pomoct.

Otevření v rámci pojistky?

To ale jen v případě, že má motorista sjednanou asistenční službu, která zahrnuje pomoc v případě ztráty nebo zabouchnutí klíčů v autě. Přikoupit si ji může každý řidič, vysvětluje mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková: "Tuto rozšířenou asistenční službu nabízíme v naší nejvyšší variantě auto pojištění. Nicméně i řidiči, kteří mají nižší variantu, si ji mohou sjednat. Mohou si dokoupit za 650 Kč za rok."

Podobné balíčky nabízí i jiné pojišťovny, například Alianz. Jestli vaše pojistka zahrnuje tyto služby, zjistíte jednoduše. Stačí zavolat na infolinku vaší pojišťovny.

Kolik stojí zámečník?

Čtěte také

Pokud řidič pojištění nemá, podle našeho malého průzkumu na internetu se průměrná cena za otevření pohybuje okolo patnácti set korun. Záleží hodně na typu auta, jak vysvětluje pražský autozámečník Marcel Schovánek: „Běžná auta i s cestou se pohybují kolem 1.500 Kč. A ty, co se musí planžetovat, tak to je i do 3.000 Kč třeba. To záleží, co tam je (za mechanismus).“ Novější auta se otevírají snadněji, dodává Schovánek.

Každý zákazník musí před otevřením auta ukázat zámečníkovi malý technický průkaz a občanku. Pokud má motorista doklady v zamknutém autě, musí je ukázat ihned po zákroku. V opačném případě volají zámečníci policii.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio