Za špatně upevněné kolo hrozí pokuta, vyberte si vhodný nosič

20. červen 2018 12:24

Pokud jedete na dovolenou autem a berete s sebou kola, nezapomeňte je dobře upevnit. Když k tomu máte uzpůsobené auto, můžete si ho vzít i dovnitř. Většina řidičů ale vozí kola buď na střeše, nebo vzadu na autě. Ale pokud ho neupevní správně, může od policie dostat vysokou pokutu. A ta hrozí i v zahraničí. Jaký způsob přepravy bicyklu je pro váš vůz nejvhodnější, zjišťoval náš reportér.

Na zkoušku jsme dali kola do stojanu. „Pásky se stahují podle typu kola,“ říká Daniel Záhoř z Centra střešních nosičů v Hostivaři. Zároveň vysvětluje, jakým způsobem je nejlepší kola přepravovat. „Bezpečné jsou obě varianty. Je to podle typu auta. Pokud má někdo větší auto nebo SUV, tak doporučujeme spíš nosič na tažné zařízení kvůli manipulaci a i kvůli bezpečnosti.“ Když se otočíme, tak vidíme ližiny na střechu. „To se bavíme o autech, která nejsou vybavena tažným zařízením, doporučujeme to spíš dávat na menší auta kvůli manipulaci. Jinak bezpečnost je samozřejmě stejná jako u nosičů na tažné zařízení.“

Čtěte také

V čem lidé u nosičů nejvíce chybují? „Lidé sem hodně chodí s tím, že mají dražší kola, ale nechtějí potom investovat do nosičů kol jak na tažné, tak i na střechu a je to takové podomácku vyráběné nebo někde koupené „no name“ výrobky. Hlavní problém je v tom, že novodobá kola mají hodně široké rámy a ty „levnější“ nosiče kol ty rámy potom tak neobejmou. Pak se samozřejmě může stát, že na dálnici z toho potom ta kola padají,“ vysvětluje mi Daniel Záhoř.

Policie bezpečné upevnění kol na autech kontroluje, říká mluvčí Eva Kropáčová: „V případě, že při kontrole policisté odhalí nebezpečné umístění, či špatné a nedostatečné zajištění nákladu, pak řidiči hrozí nejen několikatisícová pokuta, ale také mu policisté mohou zakázat další jízdu.“

Podobně jako kola by měli lidé převážet na autech i koloběžky, které jsou mezi Čechy stále oblíbenější. Podle specializované prodejny Koloběžíme.cz se dají jednoduše připevnit na některé střešní nosiče. Jak ale varuje BESIP - kola ani koloběžky není vhodné vozit uvnitř auta, v případě nehody můžou vážně zranit posádku.

autor: hbc
Spustit audio