Za jakých okolností se nemusí volat policie k dopravní nehodě?

22. březen 2012

K dopravním nehodám, kde škoda nepřesáhne 100.000 korun, už nemusíte volat policii, a to ani v případech, kdy se jedná o služební nebo zapůjčené vozidlo. Jakuba Vodičku zajímalo jestli i vy řidiči víte, kdy policii k nehodě volat nemusíte.

"Když není nikdo zraněn a do určité částky." A víte tu částku? "Padesát tisíc?"
"Tuším, že do sto tisíc. A když se ti dva dohodnouu a pokud tam není zranění a takové další věci."
"Pokud není škoda na všech vozidlech havárie přes sto tisíc korun."

Většina řidičů má pravdu a je dobře, že nikdo nezmínil jako důvod vlastnictví vozu třetí osobou. Ještě v roce 2008 totiž platilo, že pokud nebylo vozidlo, které jste řídili vaše, museli jste volat policii ke každé dopravní nehodě. To už není pravda.

"Novela, která platí už prakticky třetím rokem, dává řidiče motorového vozidla do postavení vlastníka," říká ředitel služby dopravní policie Leoš Tržil.

Co přesně to pro řidiče znamená?

"Pokud budu mít vozidlo půjčené, od leasingové společnosti nebo služební a škoda nepřesáhne sto tisíc korun, nebude způsobena škoda na majetku třetí osoby, například poškození vozovky nebo cizího objektu, a nebude tam zranění, není důvod volat policii, protože v tuto chvíli řidič vozidla zastupuje jeho vlastníka."

Řidič, ale může volat policii, i když je škoda u nehody výrazně pod 100.000 korun. Někdy mu to například nařizují firemní předpisy u služebního auta, jindy zas může být škoda nízká a jen se řidiči nedohodnou, kdo nehodu způsobil.

"V případě, že dojde oznámení na policii, že někde došlo k dopravní nehodě. Policie ze zákona o policii bude konat a bude řešit protiprávní jednání. Samozřejmě ten způsob, jakým bude nehoda vyřešena, je právě na policii," dodává Leoš Tržil.

Policie nemusí vždy sepisovat protokol o nehodě. Někdy stačí vyplnit formulář o dopravní nehodě, který policisté pouze potvrdí a uvedou viníka nehody. Tento formulář, ale musí řidiči vyplnit vždy i bez účasti policie, pokud alespoň jeden z nich chce požadovat uhrazení škody po pojišťovně.

autor: jvo
Spustit audio