Vyrovnaná skupina, ale postoupily dva nejlepší týmy, pochvaluje si Vitík pokračování v Evropské lize

15. prosinec 2023

Český fotbal bude mít v evropských pohárech na jaře trojí zastoupení stejně jako ve skupinové fázi. Po Plzni a Slavii se nakonec mohla radovat i Sparta. Pražané vyhráli na hřišti Arisu Limassol 3:1, když už v prvním poločase skóroval Jan Kuchta a pak se také dvakrát trefil Veljko Birmančević.

K výhře 3:1 pomohli fotbalistům Sparty i jejich fanoušci. Z Česka se jich na Kypr vydalo asi sedm set a vytvořili tak v Limassolu Pražanům prakticky domácí prostředí. Čtvrtina všech diváků totiž přála Spartě.

„Děkujeme jim moc. Od začátku zápasu byli slyšet. Jsme rádi, že si to nyní můžeme společně užít. Podporovali nás doma i na výjezdech a jsou nedílnou součástí úspěchu,“ prohlásil kapitán Sparty Ladislav Krejčí.

Kromě postupu do jarní fáze Evropské ligy mohl Pražany také těšit konec jedné dlouhé série. Po 12 zápasech konečně dokázali vyhrát v evropských pohárech na hřišti soupeře.

Vyrovnaná skupina

„Věděli jsme, že k postupu v Evropské lize potřebujeme vyhrát. A zároveň hrozilo, že v pohárech úplně skončíme. Jsem hrdý na to, jak kluci hráli, jak k utkání přistoupili a soustředili se na něj. Hráčům patří velký respekt,“ pochválil své svěřence trenér Sparty Brian Priske.

Pražané obsadili ve skupině Evropské ligy druhé místo. Přímý postup do osmifinále si totiž i k údivu obránce Martina Vitíka vybojovali Glasgow Rangers, kteří vyhráli na hřišti Betisu Sevilla 3:2. „To překvapilo všechny, protože Betis byl určitě favoritem skupiny, ale bylo to hodně vyrovnané a nevyzpytatelné. Postoupily dva nejlepší týmy,“ řekl obránce Sparty.

Dalšího soupeře Spartě přisoudí pondělní los z týmů, které skončily na třetím místě ve skupině Ligy mistrů. O osmifinále Evropské ligy budou Pražané bojovat s Galatasaray Istanbul, Lens, Bragou, Benfikou Lisabon, Feyenoordem Rotterdam, AC Milán, Young Boys Bern nebo Šachtarem Doněck.

autoři: Tomáš Petr , rej
Spustit audio

Související