Vyrábíme stejně aut jako Italové

29. leden 2008 13:10

Ročně se ve světě vyrobí přes 50 miliónů nových osobních aut. Jen samotná Čína plánuje letos vyrobit celou pětinu z nich. V porovnání s tím se zdá necelý milión vyrobený u nás jako nic, ale také nás není miliarda... Podíváme se tedy na výrobu aut u nás v loňském roce.

Nepočítaje 9 ručně vyrobených Kaipanů a jednoho Gordona se o 932 016 vyrobených automobilů dělí domácí automobilky, a že se jim daří.

"Výroba v Kolíně je na tom dobře. V roce 2007 jsme vyrobili přes 308 000 vozů, což proti předchozímu roku představuje přibližně 5 % nárůst. V tomto roce bychom chtěli výrobu ještě překročit, protože našim vozům se na evropských trzích dobře daří," slibuje Matěj Matolín z TPCA.

Automobilka už ale jede na plno, takže případné navýšení bude v řádech tisíců. Také v Mladé Boleslavi vyrobili více aut, a to dokonce o více než 10 %. Konkrétně 623 529.

"Největší podíl na tomto čísle měla modelová řada Octavia, které se vyrobilo přes 280 000 vozů, následována Fabií, Roomsterem a Superbem. Největší nárůst v celkové výrobě vykazuje model Roomster," konstatuje Jaroslav Černý ze Škoda auto.

Obecně si v absolutním počtu nevedeme špatně ani mezi zeměmi automobilům zaslíbeným.

"Za rok 2007 to vypadá, že budeme s Itálií soupeřit o 15. a 16. místo v absolutní výrobě osobních automobilů," konstatuje Antonín Šípek ze Sdružení automobilového průmyslu.

Samozřejmě, s takovými giganty jako jsou Japonsko, Čína, USA nebo Německo se měřit nemůžeme. Na pomyslných stupních vítězů se ale pohybujeme v porovnání počtu vyrobených aut na 1 000 obyvatel. V roce 2005 jsme sice byli až šestí, ale už o rok později jsme se vyhoupli do čela.

"Co se týče roku 2007, zatím máme od většiny zemí pouze odhady na základě výroby za první tři čtvrtletí minulého roku, ale České republice bude téměř s jistotou patřit třetí místo, druhé bude Slovinsko a první Slovensko, které poprvé v historii překročilo hranici 100 aut na 1000 obyvatel - přesně 105,7 aut na 1000 obyvatel."

Jenže, u nás by se od roku 2009 navíc měla rozběhnout výroba automobilky Hyundai v Nošovicích, odkud by mělo vyjíždět až 300 000 aut ročně. Možná se tedy vrátíme na špičku. Automobilový průmysl tedy u nás jenom kvete. Otázka je, jak dlouho mu to vydrží...

autor: pgj
Spustit audio