Vyháníme pavouky z motorky

23. březen 2011 13:01

Zima už je definitivně pryč a s hezkým počasím se na silnicích začínají objevovat motorkáři. Nedočkavci už vyjeli na začátku března, ale většina motorkářů vyhání pavouky ze svých strojů až teď. První jarní starty však nemusí být bez problémů.

Jak motorku připravit na sezónu a jaké bývají nejčastější komplikace? Většina motorkářů přípravu motorky na sezónu moc neřeší, zkrátka ji nastartují a jedou. Podle Milana Štumpy, šéftechnika motoservisu na pražské Vrbovce, je to však špatně, protože základní údržba je potřeba. „Před nastartováním je třeba provést základní kontrolu: tlak v pneumatikách, zkontrolovat řetěz a případně namazat. Záleží samozřejmě na tom, jak jste se o motorku postarali při ukládání k zimnímu spánku,“ říká Štumpa.

I po pečlivé přípravě se může stát, že motor zkrátka při prvním startu nenaskočí − většinou bývá na vině přívod paliva. U starších motocyklů s karburátory je nejčastější komplikací zaseklý plovák. Tam často stačí pouze poklepat na karburátor třeba dřevěným topůrkem a plovák se uvolní.

U moderních motocyklů s elektronickým vstřikováním by teoreticky mělo být problémů při prvním startu méně. Poslední dobou se však množí případy ucpaných vstřiků. „Začínají to komplikovat dodavatelé benzínu, protože podle norem se benzín aditivuje určitým procentem biologických složek, což zimním přestávkám nedělá dobře. Benzín se může, dá se říct, zkazit a potom hrozí zalepení vstřiků. To nějakým poklepáním odstranit nelze a je nutné se obrátit na servis.“

Pokud máte víceválcový motor, nelekněte se nepravidelného chodu po prvním nastartování. „Může se stát, že motor běží, ale nepravidelně − například naskočí na dva nebo tři válce ze čtyř. Není nutná panika, chce to jen chvíli čas a nechat motor zahřát, potom můžete klidně vyjet.“

Při první jízdě jeďte opatrně, nejdříve si osvojte staré návyky a vyzkoušejte brzdy. Myslete také na to, že silnice nejsou ve stejném stavu, jako byly na podzim. „Stav silnic po zimě není stejný jako před ní. Objevila se spousta děr a na silnicích může být ještě posypový materiál, což vás může nepříjemně zaskočit,“ uzavírá Milan Štumpa.

Také řidiči aut by si opět měli zvyknout, že motorky budou potkávat častěji.

autor: bob
Spustit audio