Vybavte se na cestu na dovolenou. Do auta si zabalte hry pro děti a dostatek vody

11. červenec 2016 13:20

Nejnepříjemnější částí po cestě na dovolenou nebo zpět domů jsou kolony. Jsou zátěží pro řidiče, spolucestující a především pro děti. Chcete-li čas strávený s rodinou v autě přežít ve zdraví a v pohodě, vyplatí se věnovat dostatek času praktickému vybavení.

Kromě nějakých her do auta je důležitý dostatek vody. Pro jednu osobu minimálně litr a půl, pro děti dokonce dva litry. Robert Vacek z Autoklubu ČR ještě doporučuje si vzít s sebou vlhčené ubrousky a několik látkových plen. „Protože namočená plena hozená přes pootevřené okno vzduch ve voze osvěží a bude méně horký. Cestující tak předejdou možnému úžehu,“ říká Robert Vacek.

Pití bez cukru

Dětem určitě nedávejte slazené nápoje. Maximálně ředěné džusy jedna ku dvěma. Podle odborníka na dopravu Igora Siroty je pak k jídlu nejlepší ovoce. „To znamená nedávat jim jídlo jako rajčata, ale spíš jablka hrušky a podobně.“

Čtěte také

Při dlouhém stáni v koloně je pravděpodobné, že dítě bude potřebovat na záchod. V koloně ale není moc možností. Igor Sirota z ÚAMK tvrdí, že nejlepší je bezpečně odvést děti z auta až za svodidla. „I když se budou potulovat po silnici ostatní, neměli bychom to dětem dovolit, protože se opravdu může stát, že nárazově se kolona rozjede, a pak by mohlo dojít k neštěstí.“ A kdokoliv vystoupí z auta, měl by mít na sobě výstražnou vestu.

Čtěte také

Podle Igora Siroty bude silný provoz směrem do Itálie, nebo Chorvatska okolo 21. července, kdy v několika německých spolkových zemích začínají prázdniny. Zdržení tak hrozí například na Brennerské dálnici mezi Rakouskem a Itálii, nebo taky u Tauernského tunelu. V Chorvatsku se dá očekávat hustá doprava v úseku Záhřeb-Split.

autor: hbc
Spustit audio