Vladimír Burjánek: Tloušťka

4. květen 2024

Můj kamarád má přes 150 kilogramů živé váhy. Nedávno přišel od doktora uražený, protože ten mu řekl, že je morbidně tlustý. No řekni, rozčiloval se, jak tady ještě dlouho budu a že bych se nenajedl? Proč? Se svou hmotností měl už řadu problémů. Miluje třeba tobogány a jednou vlezl na takový, kde při dojezdu projel celým bazénem a skončil na písku. 

Čtěte také

Rád cestuje a v letadle mu nestačí bezpečnostní pás, a proto mu dávají nástavec. Jak on jako správný sedlák říká, že dostává „přípřah.“ Chudáci ti, kdož sedí vedle něho. Je dobře, že se dnes většinou jídlo ve vzduchu nepodává, to by musel jíst na směny.

Jako téměř každý tlouštík, občas se na sebe naštve a zkouší všemožné diety. Nejhůř dopadl loni s hruškovou dietou. Nacpal se jich požehnaně, potom ho kamarádi pozvali na pivo a nedoběhl.

V létě, když jeho žena odjíždí na chalupu, hlídat vnuky, vaří si sám. Vlastně moc nevaří.

Čtěte také

Brambory vůbec, ty by musel škrábat, tak jí ke všemu jen chleba. Loni si koupil výborná uzená žebírka. Nějak je zapomněl vypnout a uvařil to tak, že kosti byly tak měkké, že je snědl. Pro změnu měl proti hruškám hroznou zácpu a myslel, že umře.

Letos zase zkoušel experiment s očistou těla a na jaře se nabaštil čerstvých kopřiv. Nespařil je a osypal se jak dítě při neštovicích. Nedávno si liboval jak hubne kilo za den, než zjistil, že ve váze je zapotřebí vyměnit baterky. Kdyby ještě žil náš strýček, měl by z mého kamaráda, jako jeden z mála, radost. Když viděl tlouštíka, pokaždé s uspokojením konstatoval. Ten hoch je pěknej, on určitě není línej, se najíst.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.