V Teplicích začíná soudní líčení s pyrotechniky kvůli výbuchu munice v Bílině

10. duben 2024

Okresní soud v Teplicích začne 10. dubna projednávat odpovědnost pyrotechniků za výbuch muničního skladu v Bílině. K události došlo v roce 2020. Obešla se bez zranění.

15. září 2020 explodoval sklad munice v místní části Chudeřice. Exploze rozmetala několik drobnějších trosek do okolí. Svědci tehdy popsali, že zazněly nejméně tři silné výbuchy a několik dalších slabších.

Kvůli explozi byla uzavřena silnice I/13. Evakuováni museli být lidé v okruhu 500 metrů, včetně zaměstnanců stavebních firem, městských technických služeb a skláren.

Vedení města tehdy uvedlo, že o existenci muničního skladu na svém území nevědělo.

Policejním pyrotechnikům hrozí až pětileté vězení

Státní zastupitelství viní dva policejní pyrotechniky z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny jim podle státního zástupce Dana Anděla hrozí šest měsíců až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Podle obžaloby porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání.

Generální inspekce bezpečnostních sborů uvedla, že policisté se protiprávního jednání měli dopustit zejména tím, že nechali sklad užívat v rozporu s kolaudačním rozhodnutím. To povolovalo skladování pouze omezeného množství výbušného materiálu, navíc jen v částech k tomu určených a bezpečných.

Policie měla sklad pronajatý od soukromé firmy pro účely uložení výbušného materiálu v době 9. února 2012 do 15. září 2020.

Spustit audio

Související