V sokolovské nemocnici skončila rekonstrukce oddělení následné péče

29. duben 2024 08:35

Nemocnice Sokolov představila nové prostory oddělení následné péče. Investici ve výši 23,5 milionu korun hradil Karlovarský kraj, který je majitelem nemocnice. Jejím provozovatelem je skupina Penta Hospitals.

Rekonstrukce oddělení se prováděla za provozu a trvala zhruba půl roku. Podle primáře Hedara Fathiho výrazně zlepší komfort pro pacienty oddělení, ale i pro personál, který se o ně stará.

„Ty práce, které se dělají v rekonstruovaném objektu, s sebou přináší problémy. Tady například by se v jednom čase musely uříznout všechny stoupačky, čímž by se odřízlo i vrchní patro. Takže se to muselo přeprojektovat. I proto došlo ke krátkému zdržení, ale nijak zásadnímu,“ doplnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek (Místní).

Zrekonstruované oddělení následné péče v Nemocnici Sokolov

Oddělení následné péče v sokolovské nemocnici má dvě stanice, každou zhruba po 25 lůžkách. Současná rekonstrukce se týkala stanice A. Přestavbou v ní vzniklo osm třílůžkových, jeden dvoulůžkový a jeden jednolůžkový nadstandardní pokoj. Zároveň se výrazně zlepšilo zázemí pro personál, který na oddělení čítá tři lékaře a zhruba 35 sester.

Na oddělení jsou přijímání pacienti, kteří již nemusí být na akutních lůžkách, ale potřebují nějaký čas na doléčení. Jsou zde ale i pacienti v posledních fázích závažných onemocnění, pro které je třeba také zajistit důstojné podmínky.

Investice Karlovarského kraje do sokolovské nemocnice jsou pravidelné a už nyní se chystají další. Pravděpodobně ještě do konce roku by měla být podepsána smlouva s dodavatelem, který v soutěži získá zakázku na stavbu urgentního příjmu nemocnice.

Stavba by měla stát zhruba 170 milionů korun a kraj na ní chce získat peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. Pokud nenastanou problémy, urgentní příjem by mohla nemocnice začít využívat v polovině roku 2026.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio